ZEMALJSKI DANI TEKU (1979)

Glumci: Dimitrije Vujović, Mila Keča, Obran Helcer, Šarlota Pešić

Režija: Goran Paskaljević

Scenario: Goran Paskaljević

Žanr: Komedija/ Drama

Trajanje: 1h 27min

Rejting: PG-13

  

       Vujović (Dimitrije Vujović) je penzionisani kapetan broda koji živi od skromne penzije i slikanja portreta. On odlazi u starački dom, gdje ga dočekuje socijalna radnica (Mila Keca). Kapetan je vesela osoba koja širi pozitivnu energiju. On odmah preuzima na sebe da organizuje doček nove godine u domu. Kapetanov cimer je zatvoreni Predić (Obren Helcer).

       Goran Paskaljević započinje film kapetanovim razgovorom sa socijalnom radnicom i odmah nas upoznaje sa ovim staračkim domom i svojim junakom. Bivši kapetan je prošao dosta toga a sada je ostao sam. Usamljenost je nešto čega se on najviše plaši. Direktor fotografije Milan Spasić koristi dokumentarističke kadrove da prenese atmosferu staračkog doma. Paskaljevićev scenario odiše iskrenošću i dobro je prilagođen mjestu radnje. Ovi ostarjeli ljudi su puni ličnih doživljaja, a kapetan ima dovoljno strpljenja da ih sve sasluša. Doček nove godine je dobra ideja da se film ispuni veselim anegdotama stanara i mnogim lijepim pjesmama. Pored emotivnog kapetanovog izvođenja pjesme Zemaljski Dani Teku, čujemo između ostalog i Đelem, Đelem Olivere Katarine iz Petrovićevih Skupljača Perja. Otvaranje povučenog cimera Predića je veoma suptilno i učinkovito odrađeno.

       Dimitrije Vujović se odlično snašao u svom filmskom debiju, kao veseli penzionisani kapetan. Obren Helcer uvjerljivo igra osobu koja uvijek smišlja izgovor da izbjegne druženje. Treba još pohvaliti Milu Kecu i Šarlotu Pešić.

       Zemaljski Dani Teku je jednostavan ali veoma emocionalan film.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 19.03.2017. godine
Poster filma: Поштена употреба, Link