ZELENA SOBA (2015)

Glumci: Anton Yelchin, Imogen Poots, Alia Shawkat, Joe Cole, Callum Turner, Patrick Stewart

Režija: Jeremy Saulnier

Scenario: Jeremy Saulnier

Žanr: Kriminalistički/ Horor

Trajanje: 1h 35min

Rejting: R

  

       Pat (Anton Yelchin), Sam (Alia Shawkat), Reece (Joe Cole) i Tiger (Callum Turner) su članovi pank benda Ain't Rights, koji odrađuju svirke sjevero-zapadnim dijelom Pacifika. U Oregonu upoznaju radio voditelja Tada (David W. Thompson), koji im preko rođaka Danijela (Mark Webber), organizuje svirku u jednom baru. Oni odlaze i ne znajući da se radi o neo-nacističkom skinheads baru. Nakon odrađene svirke Pat ugleda tijelo mrtve djevojke Emily (Taylor Tunes) u populano nazvanoj, zelenoj sobi. U sobi sa njima je i Amber (Imogen Poots), prijateljica preminule Emily. Preplašeni ovim prizorom mladi muzičari se zaključavaju u sobu. Vlasnik bara Darcy (Patrick Stewart) smišlja plan kako da ih istjera iz sobe. Zelena soba je prostorija koja služi kao čekaonica za muzičare.

       Zelena soba je interesantan hibrid filma opsade i trilera sa elementima horora. Scenario je dovoljno dobar da nas uvjeri u neuobičajen zaplet, ali ne toliko dobar da bi uživali u njegovom dijalogu. Interesantno je vidjeti kako je uopšte došlo do toga da sviraju u ovom baru. Svjesni smo da su mladi ljudi u napetoj situaciji ali logika njihovog razmišljanja nije baš najjasnija. Oni imaju naše simpatije više zbog situacije u kojoj se nalaze. Kako borba za preživljavanje počne, napetost ne prestaje. Cenzuri su promakli neki zaista uznemirujući kadrovi, koji nisu za "R" rejting filma. Direktor fotografije Sean Porter koristi klaustofobičan prostor sobe i vješto ubacuje zelenu boju u film. Pretresanje mrtvih u potrazi za svakim preostalim metkom je logičan potez. Dok su Darcijevi pokušaji zataškavanja, malo teži za progutati. Rasplet sa Emily i završetak filma su pomalo razočaravajući. Soundtrack puno ne interesuje pank muzika.

       Patrick Stewart je ubjedljiv kao staloženi i proračunati vođa, kojem je oštar pogled dovoljan da pokaže autoritet. Anton Yelchin ostavlja dobar utisak kao namučeni Pat, a treba pohvaliti i Imogen Poots.

       Zelena Soba je vrlo dobar horor film kojeg svakako treba preporučiti ljubiteljima žanra.

 


Preporuka sličnih filmova:
Datum recenzije: 14.09.2016
Poster filma: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=47874981