ZARAZA (2011)

Glumci: Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet

Režija: Steven Soderbergh

Scenario: Scott Z. Burns

Žanr: Drama/ Triler

Trajanje: 1h 46min

Rejting: PG-13

  

       Nakon povratka sa poslovnog puta iz Hong Konga, zdravstveno stanje Beth Emhoff (Gwyneth Paltrow) se, odjednom naglo pogorša. Muž Mitch Emhoff (Matt Damon) je odvozi u bolnicu, ali prekasno. Mitch se vraća kući i saznaje da mu je i sin umro pod sličnim okolnostima. Odjeljenje za unutrašnju bezbjednost u Atalanti, se sastaje sa Dr. Ellis Cheever (Laurence Fishburne) i Dr. Ally Hextall (Jennifer Ehle) iz centra za kontrolu i prevenciju bolesti, i saznaju da je u pitanju vrlo rijedak oblik virusa. Dr. Cheever šalje epidemiologa Dr. Erin Mears (Kate Winslet) u Minneapolis da započne istragu o virusu. Epidemiolog svjetske zdravstvene organizacije, Dr. Leonora Orantes (Marion Cotillard), putuje u Hong-Kong da sazna ko je sve dolazio u kontakt sa preminulom Beth Emhoff. U međuvremenu, blogger Alan Krumwiede (Jude Law), obavještava javnost o najnovijim vijestima vezanim za ovaj smrtonosni virus.

       Odličan scenario Scotta Z. Burnsa izbjegava klišee poput lika predsjednika države i umjesto jednog super-junaka prati odabranu grupu običnih smrtnika koja pokušava da se nosi sa ovim opasnim antagonistom. Pored epidiomiologa i doktora, pratimo između ostalih, i jednog bloggera ali i porodičnog čovjeka, Emhoffa. Damonov Mitch Emhoff bi kod većine drugih režisera odigrao prelomnu ulogu u spašavanju svijeta. Soderbergh je dovoljno pametan da izbjegne takav razvoj događaja. On lukavo koristi minimalistički pristup i ignoriše svaki vid atrakcije, karakterističan za mainstream Hollywoodske filmove. Šminka glumaca je na minimumu da što više liče na obične ljude i da se njihove subine približe publici. Akcije i humora gotovo da uopšte nema, a sam virus je zaista nemilosrdan. Samo diranje lica može da bude smrtonosno u ovim situacijama. A kada već na samom početku filma umre lik Gwyneth Paltrow, jasno nam se stavlja do znanja da niko nije siguran.

       Zaraza se strogo drži naučnih činjenica prilikom prikazivanja širenja virusa. Reakcija ljudi na pandemiju je baš onakva kakvom i pretpostavljamo da bi bila. Ne čude pohvale za tačnost od strane svjetski poznatih epidemiologa. Montažerski dio posla je lukavo odrađen i film se kreće istom brzinom kojom se virus širi. Interesenatan je lik bloggera Krumwiedea koji pritišće druge aktere i pokreće dosta događaja filma. Sa druge strane, osjeti se, da je ogroman materijal prosto naguran u ovaj film i neke priče trpe zbog toga. Po riječima režisera cijeli jedan sat montiranog materijala je ostao neiskorišten.

       Matt Damon se dobro snašao kao obični čovjek. Kate Winslet bilježi još jednu dobru ulogu kao doktor humanista. Laurence Fishburne je odlično skinuo doktora Ellisa Cheevera. Jennifer Ehle je prijatno iznenadila kao odlučna doktorica Ally Hextall. Jude Law je uvjerljiv kao cinični blogger kome ego nekad pomuti razum.

       Zaraza je jedan od najboljih filmova o pandemiji virusa.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 28.09.2016
Poster filma: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=32445886