ZAMJENA (1980)

Glumci: George C. Scott, Trish Van Devere, Melvyn Douglas, John Colicos, Jean Marsh, Helen Burns, Madeleine Sherwood

Režija: Peter Medak

Scenario: Russell Hunter, William Gray, Diana Maddox

Žanr: Horor

Trajanje: 1h 47min

Rejting: R

  

       Njujorški kompozitor John Russell (George C. Scott), se seli u veliku ostarjelu vilu, nakon smrti svoje žene i ćerke, i pokušava da nastavi sa svojim životom. Russell osjeća nepoznato prisustvo u ovoj vili i započinje istragu, koju ga dovodi do bivšeg stanara ove vile, senatora Josepha Carmichaela (Melvyn Douglas).

       Pisac Russell Hunter je zajedno sa scenaristima Williamom Grejom i Dianom Maddox, napisao scenario za film, koji je navodno baziran na pisčevom ličnom iskustvu. Naime, dok je živio u vili Henry Treat Rogers u Denveru, Hunter tvrdi da je doživio seriju neobjašnjivih i neprirodnih fenomena. Scenario za film Zamjena je veoma dobar i jasno oslikava sumnje i nedoumice filmskog protagoniste. Piščeva velika tragedija je svakako ostavila traga na njegovu razboritost, i gledaoc nije siguran da li može da mu potpuno vjeruje. Istraga koju on sprovodi je veoma dobro odrađena i dovodi do šokantnih otkrića, koji će dugo vremena ostati u sjećanju gledaoca. Režiser filma Peter Medek kreira takvu atmosforu, da zaista dobijamo utisak da ova viktorijanska vila želi da oda svoje tajne, svom napaćenom stanaru. Ostarjela vrata se sama otvaraju i zatvaraju, svjetla se neobjašnjivo gase, prozori pucaju, a lopte doskakuju iz mračnih uglova kuće, uz jezive note kompozitora Ricka Wilkinsa.

       George C. Scott i njegova tadašnja supruga Trish Van Devere su odlični u svojim ulogama, a treba pohvaliti i veterana horor žanra Melvyna Douglasa. Douglasu je ovo pretposljednja uloga u njegovoj veoma dugoj karijeri.

       Zamjena je veoma napet horor koji zaslužuje mnogo veću pažnju filmofila, od one koju trenutno ima.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 07.06.2017. godina
Poster filma: Link