ZAGORIO (2015)

Glumci: Bradley Cooper, Sienna Miller, Omar Sy, Daniel Bruhl, Matthew Rhys, Uma Thurman, Emma Thompson

Režija: John Wells

Scenario: Steven Knight

Žanr: Komedija/ Drama

Trajanje: 1h 41min

Rejting: R

  

       Adam Jones (Bradley Cooper) je bio ugledni kuvar jednog od najprestižnijih pariških restorana ali su mu alkohol i narkotici uništili karijeru. Nakon nekoliko godina odlazi u London i prva osoba kojoj se javlja je bivši radni kolega Tony (Daniel Bruhl). Tony je menadžer u očevom hotelu i zapošljava ga pod uslovom da se redovno javlja psihijatrici Dr. Rosshilde (Emma Thompson). Adam upoznaje kuvaricu u restoranu i samohranu majku Helenu (Sienna Miller).

       Dok većina sličnih filmova povuče ka romantici i začini je humorom, Zagoreo mnogo ozbiljnije pristupa ovoj temi. Ideja iskupljenja kroz kulinarstvo je dobra ali problemi glavnog junaka su nekad previše ozbiljni da bi publika prihvatila romantični dio. Adam se u kuhinji često ponaša kao Gordon Ramsey koji je ustao na lijevu nogu. Svaki sastanak sa Helenom prekidaju njegovi duhovi iz prošlosti, i dvoje mladih ljudi ne uspijeva da se bolje upozna. Više vremena nasamo je proveo sa psihijatricom nego sa Helenom. Sa druge strane, spemljena hrana nekad prosto tjera vodu na usta. John Wells zna da iskoristi dobro poznati fanatizam prestižnih kuvara. Adamovi kuvari-samuraji su prisiljeni da se izvinu hrani koju nisu dobro pripremili. Znamo da će početni neuspjesi u kuhinji uz dosta truda dati rezultate. Treba pohvaliti rad direktora fotografije Adriana Goldmana i odličan soundtrack filma.

       Bradley Cooper je vidno raspoložen kao talentovani kuvar sa prošlošću. Sienna Miller je uvjerljiva, ali bi možda bolji izbor bila Marion Cottilard. Francuskinja bi dala potreban schmeckt ovoj ulozi. Daniel Bruhl je dobar kao "uvijek ozbiljni" Tony a kao i uvijek, lijepo je vidjeti Umu Thurman.

       Zagorio ima dosta dobrih sastojaka ali nažalost na kraju samo opravdava svoj naziv.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 17.07.2016
Poster filma: By Source (WP:NFCC#4), Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=47457820