WARCRAFT: POČETAK (2016)

Glumci: Travis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster, Dominic Cooper, Toby Kebbell, Ben Schnetzer, Robert Kazinsky, Daniel Wu

Režija: Duncan Jones

Scenario: Duncan Jones, Charles Leavitt

Žanr: Akcija/ Avantura/ Fantazija

Trajanje: 2h 3min

Rejting: PG-13

  

       Magija fel prijeti da uništi Draenor, zemlju porijekla orka. Moćni warlock Gul'dan (Daniel Wu) ujedinjuje klanove orka i formira Hordu i uz pomoć ove magije privremeno otvara portal. Šalje svoje ratnike u Azeroth, da otmu grupu ljudi, koju će žrtvovati, da bi ostatak Horde proveli kroz portal. Iako imaju svoje nedoumice, pohodu se pridružuju vođa Frostwolf klana Durotan (Toby Kebbell), njegova trudna žena Draka (Anna Galvin) i Orgrim Doomhammer (Robert Kazinsky). Azeroth je mirno kraljevstvo koje, suočeno sa opasnošću, traži izlaz iz ove situacije. Andui Lothar (Travis Fimmel), vojni komadant ljudi, sreće magea Khadgara (Ben Schnetzer) koji ga upozorava na fel magiju. Khadgar ubjeđuje kralja Stormwinda Llana Wrynna (Dominic Cooper) da konsultuje Medivha (Ben Foster), Čuvara Tirisfala. Anduin, Khadgar i Medivh zajedno sa izviđačkom jedinicom prateći tragove magije, upadaju u zamku orka. Uspijevaju da otjeraju orke koji su pali pod uticaj ove magije i zarobe polu-orka Garonu (Paula Patton).

       Film je ekranizacija prve igre serijala, Warcraft: Orcs & Humans. Scenario je skoro deset godina skupljao prašinu po ladicama Blizzard Entertainmenta i pretrpio mnoge izmjene. Pominjala su se imena poput Johnnyija Deppa, Collina Farrela, a u režisersku stolicu je privremeno sjeo i Sam Raimi. Uwe Boll je izrazio želju da režira, ali poznajući njegovu reputaciju Blizzard je glasno rekao ne. Nakon dugo očekivanog izlaska, film je naišao na podijeljeno mišljenje. Dok su se fanovi serijala trudili da istaknu ono najbolje u njemu, kritika je sasula drvlje i kamenje. Neki su kritičari otišli tako daleko da su mu dali najmanju moguću ocjenu, što povlači za sobom pitanje profesionalnosti istih. Ovako podijeljeno mišljenje između fanova serijala video-igare i kritičara uopšte ne treba da čudi. Dok su fanovi proveli dosta vremena u ovom virtuelnom svijetu i dobro se upoznali sa njenom bogatom istorijom, nama preostaje da sudimo na osnovu onoga što nam je ponuđeno.

       Duncan Jones i ekipa, kombinacijom CGI tehologije i ogromnih filmskih setova, vjerno prenose svijet iz video-igre na veliko platno. Ratna oprema je do najsitnijih detalja rekreirana i publika osjeti njenu težinu. Lokacije poput Stormwinda, Dalarana ili šume Elwynn su zadovoljile kriterijume čak i najzagriženijih fanova igre. Osmišljen je i potpuno novi dijalekt orka. Prave pametan potez i koncentrišu se samo na početak ove sage, i ne zanima ih Tolkienov pristup da je sve ružno, obavezno i zlo. Početno upoznavanje likova je odrađeno furioznom brzinom što nam onemogućava jaku emocionalnu konekciju sa njima. Prečesto se skače sa jedne priče na drugu, što mnogima otežava praćenje radnje. Većina scena u Storwindu je koncentrisana na pripremu za borbu, pa publika uopšte ne stiče utisak da u Stormwindu žive ljudi čije su životi dovedeni u opasnost. Ljubavna priča je takođe zbrzana i neuvjerljiva. Direktor fotografije Simon Duggan je veoma škrt na širokim kadrovima i ne dozvoljava nam da u potpunosti uživamo u ovom svijetu. Rijetke scene sa orlovima su odlične. Scene borbe su dobro odrađene, iako često zaigraju na kartu spašavanja u poslednji sekund. Interesantno je vidjeti orka, koji u žaru borbe, baca konja na ljude. Pohvalan je način na koji je magija korištena u filmu. Treba istaknuti i dobru muziku Ramina Djawadija.

       Toby Kebbell je uvjerljiv kao Durotan, jedan od rijetkih likova koji je dobio dovoljno prostora u filmu. Travis Fimmel ne uspijeva da bude heroj kakvog ovaj film očajno treba. Energija koju unosi u lik Anduija Lothara je impresivna ali njegov lik zahtijeva više vremena. Njegova hemija sa ostalim glumcima je razočaravajuća. Paula Patton uspijeva da približi gledaocima svoju Garonu. Dominic Cooper je razočarao kao dobroćudni kralj. Ben Foster je dobar kao Medivh, ali mislim da bi stariji i iskusniji glumac bio bolji izbor. A mladi mage Ben Schnetzer se dobro nosi sa starijim kolegom.

       Bogata istorija ovog Blizzard-ovog serijala zaslužuje da bude ekranizovana, samo se nadamo da će naučiti na greškama ovog filma. Ovaj materijal, prije svega, zahtijeva mnogo duži film.

 


Preporuka sličnih filmova i ekranizacije video-igara:

Datum recenzije: 23.07.2016
Poster filma: By Source (WP:NFCC#4), Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=48442680