VJEŠTICA: NARODNA PRIČA NOVE ENGLESKE (2015)

Glumci: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie, Harvey Scrimshaw, Ellie Grainger, Lucas Dawson

Režija: Robert Eggers

Scenario: Robert Eggers

Žanr: Horor/ Misterija

Trajanje: 1h 32min

Rejting: R

  

       U XVII vijeku u tadašnjoj Novoj Engleskoj, William (Ralph Ineson), njegova žena Katherine (Kate Dickie), sin Caleb (Harvey Scrimshaw), ćerka Thomasin (Anya Taylor-Joy) i blizanci Mercy (Ellie Grainger) i Jonas (Lucas Dawson), su dobili upozorenje o progonu, sa puritanske plantaže, zbog različitog tumačenja Novog Zavjeta. Porodica napušta crkvu i plantažu koju kontroliše, i gradi farmu blizu velike i izolovane šume. Katherine uskoro rađa svoje peto dijete Samuela (Axtun Henry Dube). Thomasin se igra sa Samuelom, kada on odjednom nestaje. Porodica sumnja da ga je kidnapovala vještica, koja živi u obližnjoj šumi.

       Vještica: Narodna Priča Nove Engleske je nastao kao produkt dječije fascinacije, njegovog autora Robert Eggers, sa vješticama i njegove dugogodišnje želje za snimanjem filma sa ovom tematikom. Nakon mnogo odbijanja od strane holivudskih studija, sa objašnjenjem da su mu ideje previše čudne i nejasne, Eggers je shvatio da mora uraditi konvencionalan film. On je ozbiljno shvatio svoj dugometražni filmski debi i svojski se potrudio oko ove tematike. Tokom produkcije filma, on je blisko sarađivao sa britanskim i američkim muzejima, kao i sa konsultantima ekspertima za britansku agrokulturu iz sedamnaestog vijeka.

       Režiser i scenarista ovog filma Robert Eggers je bazirao svoj dugometražni prvenac, na prvoj američkoj histeriji vezanoj za vještice, koja se desila u kolonijalnoj Novoj Engleskoj, mnogo godina prije ozloglašenog suđenja vješticama Salema. Eggers se pobrinuo za kvalitetan dijalog, koji je adekvatan vremenu radnje filma i koji pravi uvjerljiv portret naizgled obične porodice, koja je odbačena od društva i prisiljena da se samostalno snalazi. Interesantno je čuti kako otac William vaspita svog sina, ali i oštre kritike koje dobija od svoje ćerke Thomasin. Direktor fotografije Jarin Blaschke pravi dobru odluku i bira prirodno osvjetljenje, koje naglašava sive tonove filma, koji se veoma dobro slažu sa turobnom i gotovo depresivnom atmosferom filma. Eggers brzo upozorava gledaoce na okolnu šumu, a život puritanaca sve češće pratimo u noćnim satima. Noćne porodične rasprave su osvjetljenje isključivo svjećom, koja podmuklo krije sve ćoškove kolibe. Scena ulaska u šumu mlađanog Caleba, popraćena sve dominatnijom muzikom Marka Korvena, je veoma napeta, sve do poprilično strašnog ishoda. Eggers podlo vara publiku zatišjem, koje zatim naglo prekida kratkim ali zastrašujućim scenama. Postupci oca Williama će biti neshvatljivi mnogim gledaocima, ali oni ipak djeluju kao postupci odbačenog i uplašenog čovjeka, koji se zadesio u ovom mračnom periodu ljudske istorije. Treba pohvaliti i odjeću, koja vjerno oslikava tadašnju nošnju puritanaca, ali i veoma zanimljive molitve, koje zaista djeluju autentično. Svojevrsni epilog filma je još jedan pokazatelj odvažnosti i originalnosti ovog autora, i on se dobro nadovezuje na podtemu iskušenja, koja je vješto isprepletena kroz radnju filma.

       Vještica: Narodna Priča Nove Engleske ima više potencijalnih objašnjenja ovih nesvakidašnjih dešavanja. Po rječima režisera, gljivične izrasline na kukuruzu su zapravo haliciogene i zaista je moguće da su one pomutile razum puritanske porodice. Takođe, zanimljiv je izbor režisera da originalni naziv filma VVitch napiše sa dva velika slova "V" umjesto "W", jer je ova riječ, tokom Jakobinskog doba, često upravo ovakvo pisana.

       Odabrani su slabo poznati glumci, koji su zaista dobro odradili svoje radne zadatke. Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson i Harvey Scrimshaw su pravi izbor za nesretnu porodicu. Treba pohvaliti i ostatak porodice.

       Vještica: Narodna Priča Nove Engleske je originalan i mračan horor kojeg treba preporučiti okorjelim ljubiteljima žanra, koji su odavno oguglali na holivudske pokušaje zastrašivanja.

 


Preporuka sličnih filmova:Datum recenzije: 18.06.2017. godine
Poster filma: By Source, Fair use, Link