VITEŠTVO (2014)

Glumci: Brendan Gleeson, Chris O'Dowd, Kelly Reilly, Aidan Gillen, Dylan Moran, Isaach de Bankolé, M. Emmet Walsh, Marie-Josée Croze, Domhnall Gleeson

Režija: John Michael McDonagh

Scenario: John Michael McDonagh

Žanr: Drama

Trajanje: 1h 42min

Rejting: R

  

       Nepoznati čovjek tokom ispovjedanja, govori svešteniku Jamesu (Brendan Gleeson), da će ga ubiti sledeće nedjelje, zbog seksualnom zlostavljanja, koje je, doživeo kao dječak, od strane jednog svještenika. James zna o kome je riječ i on odlazi kod biskupa Garreta Montgomerija (David McSavage), koji ga savjetuje da slučaj prijavi policiji. Biskup još tvrdi da nije riječ o ispovjedanju jer nije bilo priznanja i da se čovjek očigledno ne kaje. Jamesova ćerka Fiona (Kelly Reilly) dolazi iz Londona, u nadi da će popraviti odnos sa ocem. Nedugo zatim, James saznaje da je mesar Jack Brennan (Chris O'Dowd), udario svoju ženu Veronicu (Orla O'Rourke), zbog navodne afere sa Simonom (Isaach De Bankolé). James zatim posjećuje ostarjelog američkog pisca i inspektora Stantona (Gary Lydon), koji ga nagovara da uzme pištolj. Da stvar bude još komplikovanija, sveštenika posjećuje i mladić Milo (Killian Scott), koji ne može da se odluči između samoubistva i prijave u vojsku.

       Režiser i scenarista John Michael McDonagh odmah priprema svog sveštenika za golgotu, na koju ga izvodi. Ostavlja mu simboličnih sedam dana života, koji omogućavaju režiseru da se odvažno uhvati u koštac sa mnogim religijskim temama, poput iskupljenja, potrebe za suosjećanjem i praštanjem, kao i neizbježnog pomirenja. Zlostavljanje djece nikog ne ostavlja ravnodušnim, a Viteštvo nameće pitanje, da li je sveštenik dužan, da u ovakvim situacijama, prijavi svog progonioca policiji. McDonaghu nije dovoljan sav ovaj teren koji stavlja na sveštenikova leđa, nego mu, pored njegove mračne prošlosti, još potura pištolj u ruku. Pištolj izaziva dodatni strah i nevjericu kod publike, koja uporno pokušava da otkrije identitet progonioca. Stanovnici ove male parošije su neobični i veoma zanimljivi ljudi, ali isto tako, svaki od njih bi lako mogao biti čovjek koji je zaprijetio svešteniku. McDonagh ironično razblažuje ove složene teme, sa dosta humora, ali i koristi svaku priliku da se loše osjetimo zbog prethodnog smjeha. Pored humora koji ponekad previše razblažuje određene scene, zamjerku idu i na račun stanovnika, od kojih neki ipak očigledno nameću novu religijsku temu. Direktor fotografije Larry Smith daje veoma lijep portret Irske.

       Brendan Gleeson zaista odlično prikazuje sve patnje koje prolazi. Aidan Gillen je veoma uvjerljiv kao ateistički doktor, Kelly Reilly je dobro odigrala sveštenikovu ćerku, Dylan Moran je vrlo dobar kao nesretni milioner, dok se komičar Chris O'Dowd, dobro snašao kao ogorčeni mesar. Treba pomenuti ostarjelog karakternog velikana M. Emmeta Walsha i Brendovog talentovanog sina Domhnalla Gleesona.

       Viteštvo je kvalitetan film koji zna da natjera publiku na razmišljanje.

 


Preporuka sličnih filmova:Datum recenzije: 09.04.2017. godine
Poster filma: By Source, Fair use, Link