VALERIJAN I CARSTVO HILJADU PLANETA (2017)

Glumci: Dane DeHaan, Cara Delevingne, Clive Owen, Rihanna, Ethan Hawke, Herbie Hancock, Kris Wu, Rutger Hauer

Režija: Luc Besson

Scenario: Luc Besson

Žanr: Akcija/ Avantura/ Fantazija

Trajanje: 2h 17min

Rejting: PG-13

  

       U XXVIII vijeku Internacionalna Svemirska Stanica je postala Alpha, grad gdje milioni različitih stvorenja sa različitih planeta žive u miru i harmoniji. Ljudi su formirali specijalnu policijski diviziju da očuvaju ovaj mir. Specijalnu diviziju čine major Valerian (Dane DeHaan) i njegova partnerica, narednik Laureline (Cara Delevingne). Major Valerian sanja o nepoznatoj planeti gdje grupa humanoida posjeduje bisere enormne moći.

       Valérian I Laureline je veoma popularna serija francusko-belgijskih naučno fantastičnih stripova, za koji su zaslužni pisac Pierre Christin i umjetnik Jean-Claude Mézières. Strip je prvi put objavljen u francuskom časopisu za stripove, Pilote 1967. godine, i relativno brzo je stekao veliki broj obožavatelja. Preko četrdeset godina su ove nesvakidašnje avanture naslovnih agenata, koji putuju univerzumom kroz prostor i vrijeme, zabavljale publike. Tačnije sve do 2010. godine, kada je izašao poslednji broj ovog stripa. Nade svih fanova ovog stripa su uperene u francuskog režisera i scenaristu, Luca Bessona, kojeg je Cameronov Avatar ubjedio da je moguće preseliti ove stripovske avanture na veliko platno.

       Već prve scene ovog filma pokazuju sve njegove prednosti. Iako pokoji kadar djeluju kao je ubačen iz zastarjele računarske video-igre, Valerijan I Carstvo Hiljadu Planeta uglavnom izgleda veoma lijepo. Besson i ekipa su koristili naprednu CGI tehnologiju i ljubitelji računarskih dometa u filmskoj industriji će svakako doći na svoje. Kreatori ovog stripa su često puštali maštu na volju, što autor Petog Elementa i direktor fotografije Thierry Arbogast znaju da iskoriste. Akcijske avanture dvoje mladih agenata koji traže nestalo drago kamenje su sasvim dobro opravdanje za lutanje ovim bogatim filmskim univerzumom. Vidimo dosta šarolikih i različitih stvorenja koje nemamo prilike često gledati u holivudskim načno fantastičnim filmovima. Nažalost izgled mnogih aktera ovog filma se neće dopasti main stream publici i uveliko će suziti broj zainteresovanih za ovaj film. Bessonu nikada nije bio problem da zabavi raju, kako humorom tako i ljubavnom romansom. Dvoje mladih agenata naravno tvrdoglavo odbijaju da priznaju svoje prave emocije. Besson takođe sasvim solidno krije neka iznenađenja i umije ponekad da zatekne i malo iskusnije filmofile. Već pomenuti maštoviti univerzum zaslužuje pohvale ali je teško da će ovaj film ikoga oduševiti svojom pričom i naročito njegovim akterima. Dvoje zaljubljenih golupčića sigurno nisu dosadni ali niko ne može reći da je riječ o zaista kvalitetnim filmskim likovima. Kao što su neki kritičari primjetili, ovaj univerzum sigueno ima zanimljivih priča od ove, koja nam djeluje već viđena. Treba istaknuti performans američke pjevačice Rihanne koji sigurno neće promaći muškom dijelu publike.

       Dane DeHaan i Cara Delevingne imaju više nego dobru hemiju i sasvim su dobro odradili svoj dio posla. Treba još pohvaliti Clive Owena, Ethan Hawke i Rutgera Hauera.

       Valerijan I Carstvo Hiljadu Planeta je zabavan i maštovit naučno fantastični film u kojeg je uloženo dosta truda i koji zaslužuje da se odgleda.

 


Preporuka sličnih filmova:


Datum recenzije: 27.08.2017. godine
Poster filma: By Source, Fair use, Link>