U MOJOJ GLAVI (2015)

Glumci: Amy Poehler, Phyllis Smith, Richard Kind, Lewis Black, Bill Hader, Mindy Kaling, Kaitlyn Dias, Diane Lane, Kyle MacLachlan

Režija: Pete Docter

Scenario: Pete Docter, Meg LeFauve, Josh Cooley

Žanr: Animirani/ Avantura/ Komedija

Trajanje: 1h 35min

Rejting: PG

  

       U glavi svakog od nas nalazi se pet personifikacija naših pet osnovnih emocija. Film prati ovih pet emocija Radost (Amy Poehler), Tuga (Phyllis Smith), Strah (Bill Hader), Gađenje (Mindy Kaling) i Bijes (Lewis Black) i njihov uticaj na mladu Riley Andersen (Kaitlyn Dias). Riley, njen otac (Kyle MacLachlan) i majka (Diane Lane), se sele iz Minesote u San Francisko. Mlada tinejdžerka ima velikih problema da se navikne na novu sredinu. Da stvari budu još gore dvije emocije Radost i Tuga greškom dospjevaju van glavnog štaba i nisu u mogućnosti da pomognu mladoj Riley. Jedina pomoć im je Rilijin imaginarni prijatelj, Bing Bong (Richard Kind).

       U Mojoj Glavi koristi povratak ovog dvojca u njihov štab, da nam ponudi zabavno i maštovito objašnjenje svih kompleksnih dešavanja u našoj glavi. Interesantna je ideja da neko upravlja našim emocijama i da naše trenutno raspoloženje zavisi od učinkovitosti ovih emocija i od njihove međusobne saradnje. Bitni životni trenutci su akumulirani u kugle i pažljivo se čuvaju, jer mogu dobro doći u svim teškim životnim trenutcima. Sa druge strane, manje bitne memorije idu u arhivu, odakle one nepotrebne završavaju na svojevrsnom otpadu memorije. Najvažniji djelovi nasih života, poput odnosa sa roditeljima i najbližim prijateljima, imaju sopstvena ostrva. Ugrožavanje ovih odnosa može dovesti do urušavanja cijelog ostrva.

       U Mojoj Glavi dobro prikazuje dječiju usamljenost izazvanu novom sredinom, ali nudi još dosta interesantnih dijelova ove podmazane imaginarne mašinerije. Uspjeva da prikazom Bing Bonga, podstakne naša zaboravljena sjećanja za imaginarnim prijateljem iz djetinjstva. Dio ovog čudesnog svijeta koji je zadužen za snove, se može shvatiti i kao svojevrsna parodija Hollywooda i uopšteno snimanja filmova. Nezaobilazni su naravno i košmari. Na veoma zabavan način su prikazane zarazne pjesmice sa reklama koje uvijek bezrazložno pjevušimo, a tu je i duhovit tribute filmu Kineska Četvrt, Romana Polanskog. Tokom povratka u štab, U Mojoj Glavi sprema par dirljivih trenutka.

       Treba pohvaliti veoma raspoloženu glumačku potsavu koja je posudila glasove. Hiperaktivna Amy Poehler i apatična Phyllis Smith daju zanimljiv kontrast radosti i tuge, a Richard Kind vješto krade par scena kao Bing Bong.

       U Mojoj Glavi je zabavan, maštovit i emotivan film, koji potiče na rad sve naše Emocije.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 16.01.2017
Poster filma: By Source, Fair use, Link