TUĐIN PROTIV PREDATORA (2004)

Glumci: Sanaa Lathan, Lance Henriksen, Raoul Bova, Ewen Bremner, Colin Salmon

Režija: Paul W. S. Anderson

Scenario: Paul W. S. Anderson

Žanr: Akcija/ Horor/ Naučna Fantastika

Trajanje: 1h 41min

Rejting: PG-13

  

       2004. godine satelit detektuje misterioznu toplotnu sjenku ispod Bouvetøya, ostrva udaljenog 1600 km od Antarktika. Bogati industrijalac Charles Bishop Weyland (Lance Henriksen) otkriva uz pomoć termalnih slika da se duboko ispod leda nalazi piramida. On unajmljuje tim eksperata da obave istraživanje. Tu su stručnjaci za lingvistiku, arheolozi, plaćenici i vodič po imenu Alexa Woods (Sanaa Lathan).

       Interesantno je da režiser i scenarista Paul W. S. Anderson zapravo nije prva osoba kojoj je palo na pamet da poveže dvojicu poznatih filmskih negativaca, ksenomorfa iz Scottovog Osmog Putnika i naslovnog negativca iz McTiernanovog Predatora. Naime, ljubitelji stripa, iz producentske kuće Dark Comics, su još krajem 80-ih godina prošloga vijeka, uživali u sukobu ove dvojice vanzemaljaca.

       Scenaristi originalnog Osmog Putnika, Dan O'Bannon i Ronald Shusett, su dobro proučili astečku mitologiju i ideje iz von Dannickenove knjige Sjećanje Na Budućnost, i nametnuli režiseru Paulu W. S. Andersonu, dosta kompleksnu tematiku. Neke od ovih ideja će režišer Ridley Scott dobro iskoristiti u svom filmu, Prometej, ali su one nažalost jednostavno nepojmljive, režiseru Andersonovog kalibra. Iako uvod filma ostavlja malo nade da će ovaj nastavak dostići svoje prethodnike, kasniji susret dvojice naslovnih antagonista i scene koje slijede, su previše opterećene akcijom. Anderson nema strpljenja da postepeno gradi tenziju, već koristi svaki izgovor da ubaci akcijski obračun, popraćen naglašnom muzikom, koji treba da podgrije atmosferu filma. Scene u hodnicima tunelima piramida su previše osvjetljene i previše zbrzane da bi nas uplašile. Možda najtužniji dio je vidjeti usporen snimak Predatorovog okretanja u skoku ili skok Tuđina prema svojoj žrtvi. Takođe Tuđin Protiv Predatora može lako da zbuni fanove filmskog serijala Osmi Putnik. Glumac koji je igrao robota u Cameronovom Osmom Putniku 2, Lance Henriksen sada odjednom igra Charlesa Bishops Weylanda, milijardera na čelu Weyland Corporation. Završni obračun će podsjetiti fanove na već pomenuti Cameronov nastavak, Osmi Putnik 2.

       Sanaa Lathan, Raoul Bova i Colin Salmon se nisu naročito pokazali, dok pohvale jedino zaslužuju Lance Henriksen i Ewen Bremner.

       Tuđin Protiv Predatora je razočaravajući nastavak za sve koji su pogledali Scottov Osmi Putnik i McTiernanov Predator, kojeg treba preporučiti isključivo onima željnim malo opuštajuće bezbrige.

 


Osmi Putnik filmski univerzum i još ponešto:
Datum recenzije: 10.09.2017. godine
Poster filma: By Source, Fair use, Link