TIHO MJESTO (2018)

Izvorni naslov: A Quiet Place
Žanr: Drama/ Horor/ Naučna Fantastika
Režija: Džon Krasinski
Scenario: Brajan Vuds, Skot Bek, Džon Krasinski
Producent: Majkl Bej, Endru Form, Bredli Fuler
Glumci: Emili Blant, Džon Krasinski, Milićent Simonds, Noa Džip, Kejd Vudvard
Muzika: Marko Beltrami
Kamera: Šarlot Brus Kristensen
Montaža: Kristofer Telefen
Izdavačka kuća: Paramount Pictures
Studio: Platinum Dunes, Sunday Night
Trajanje: 1h 30min
Zemlja: SAD
Jezik: Engleski
Budžet: $17-21 Milliona
Zarada: $235.4 Milliona
Rejting: PG-13

  

       Tiho mjesto, film Džona Krasinskog iz 2018 godine je pravo osvježenje među hororima u poslednjih nekoliko godina. Ipak, ovaj film nije samo horor, u njemu postoje elementi drame, trilera i naučne fantastike. Film prati porodicu Abot, oca Lija Abota (Džon Krasinski), majku Evelin (Emili Blant), ćerku Regan (Milisent Simons) i sina Markusa (Noe Džupe) koji u postapokaliptičnom svjetu pokušavaju da prežive pod stalnom prijetnjom krvoločnih bića vanzemaljskog porijekla. Nepoznata apokaliptična bića privlači jedino zvuk koji neko proizvede što dovodi do munjevitog napada naizgled neuništivog predatora,a što se vidi iz prvih scena filma kada porodica Abot gubi svog najmlađeg člana Bea Abota (Kajd Vudvord) dječaka koji tragično gubi život igrajući se igračkom na baterije. Dok pokušavaju da prežale gubitak, porodica se sprema i za Evelinin novi porođaj. Ipak, gubitak se čini jači od njih samih te dolazi do "tihih" sukoba između članova porodice međusobno. Treba napomenuti da najstarije djete, ćerka Regan je gluva, te iz tog razloga porodica poznaje znakovni jezik, što im dosta olakšava komunikaciju u doba nametnute tišine.

       Džon Krasinski (U kancelariji, Džek Rajan) je glavna uloga u ovom filmu, režiser i jedan od scenarista. Ono što je on htio postići ovim filmom je upravo gledaočev pogled na ostatke života nakon apokalipse, život sa neprekidnom prijetnjom i strahom od nepoznatog neprijatelja. Film je vrlo jednostavan, snimljen sa svega nekoliko glumaca i statista, ali su upravo detalji u toj jednostavnosti to što film čine vrhunskim. Način kako likovi hodaju, komuniciraju, igraju društvene igre su samo neke od primjera na koje je Krasinski htio da dočara apsolutnu tišinu. Da bi gledalac pravilno razumio cjelokupnu situaciju u kojoj se mladi Abotovi nalaze mora da posredno iz radnje filma vadi zaključke, jer prvi od vrlo malo dijaloga u filmu kreće istekom prve trećine filma, Ta koncentracija dovodi do toga da se gledalac maksimalno udubi u radnju i istinski se prepadne za protagoniste kada se od nekuda iznenada čuje buka. S obzirom da je na kino blagajnama ovaj film zaradio oko 320 miliona $, odnosno dvadeset puta više od budžeta filma, ovo je sjajan i filmski i finansijski uspjeh Krasinskog koji polako ali sigurno grabi ka samom vrhu holivudskih superzvjezda. Za uspjeh filma treba čestitati i producentu Majku Beju (Transformersi) koji je ipak u ovom djelu ostao nedosljedan svog zašitnog znaka ekstremnih specijalnih efekata. Ali ipak najbolji utisak ostavlja Emili Blant (Đavo nosi Pradu, Meri Popins), brižna majka i supruga (u stvarnosti takođe u braku sa Krasinskim) koja je iznijela glumački najzahtjevni dio posla. U sceni kada nakon pucanja vodenjaka, bježeći od predatora golom nogom stane na ekser i uspjeva zadržati glas, te facijalne ekspresije kojim pokazuje prikrivenu bol, pokazuje da je ovu ulogu jako kvalitetno pripremala. Nije bez razloga film nagrađen nagradom Saturn za najbolji horor 2018. godine, te je bio nominovan za nagrade Oskar, Zlatni globus i Baftu u kategorijama dizajna zvuka. Ipak ta jednostavnost kojom film odiše, a koja jeste najveći kvaklitet filma, donosi i neke rupe u priči koje bacaju sjenku na ovo ipak jako dobro filmsko djelo. Sudbina ostatka čovječanstva je relativno nepoznata osim što se pretpostavlja. Porijeklo i motiv stvorova je takođe enigma. Da li ubijaju zbog gladi ili zbog uništenja života na planeti. Gledalac nema pojma ni o glavnim junacima filma niti o njihovim životima prije kataklizme, što otežava njegovo povezivanje sa njima, niti o razlogu zašto se odlučuju na bebu u svjetu gdje buka znači smrt. Takođe, nije obajšnjeno kako su njive uzorane i posijane u ogromnim količinama na farmi na kojoj se film pretežno i odvija, kada se mehanizacija evidentno nije mogla koristiti. Film malo podsjeća na seriju Hodajući mrtvaci Franka Derbonta. Ipak, u filmu je predator ipak znatno inteligentniji i opasniji od zombija iz serije. Ali ako ste ljubitelj pomenute serije, dopašće Vam se i ovaj film jer je suština ista, kako preživjeti.

       Tiho mjesto uskoro dobija svoj nastavak, gdje preživjeli članovio porodice nastavljaju borbu i vjerovatno nam otkrivaju nove detalje, ali prvo ćemo morati čekati da mi pobjedimo našeg nevidljivog neprijatelja.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 14.04.2018. godine
Poster filma: By Source, Fair use, Link