TAJNA U NJIHOVIM OČIMA (2009)

Glumci: Ricardo Darín, Soledad Villamil, Pablo Rago, Javier Godino, Guillermo Francella

Režija: Juan José Campanella

Scenario: Juan José Campanella, Eduardo Sacheri

Žanr: Drama/ Misterija/ Romansa

Trajanje: 2h 09min

Rejting: R

  

       Penzinisani radnik u sudstvu, Benjamín Espósito (Ricardo Darín), posjećuje sudijinicu Irene Menéndez Hastings (Soledad Villamil), i govori joj da će napisato knjigu o slučaju Liliane Coloto (Carla Quevedo), na kojem su radili prije 25 godina. Naime, 1974. godine Esposito obećava Ricardu Moralesu (Pablo Rago), mužu pokojne Liliane Coloto, da će uhvatiti njenog ubicu. Espósitovoj istrazi pomaže njegov prijatelj i asistent, Pablo Sandoval (Guillermo Francella). Prije početka istrage, njihov rival, Romano, pokušava da natjera dvojicu nevinih radnika da priznaju ubistvo. Tajna U Njihovim Očima je ekranizacija knjige Pitanje U Njihovim Očima, argentinskog pisca i profesora istorije, Eduarda Sacherija. Sacheri je ujedno i ko-scenarista filma.

       Argentinski režiser Juan José Campanella koristi nelinearnu naraciju da prikaže istragu slučaja ubistva, i publici brzo postaje jasno, zašto ovaj slučaj decenijama muči sve ljude koji su na njemu radili. Kroz ovu veoma dobro prikazanu istragu, režiser Campanella uspješno prenosi političku situaciju koja je vladala u tadašnjoj Argentini. Vladavina tadašnjeg argentinskog predsjednika, Martíneza de Peróna, je prekinuta, vojnim pučem 1976. godine, i usljedio je period poznat kao "Prljavi Rat". Ova diktatura Nacionalnog Reorganizacionog Procesa, je trajala sve do 1983. godine, i u ovom periodu su kršena sva ljudska prava. Istraga u početku vodi do fudbalskog stadiona Rasinga, u Buenos Airesu. Campannela koristi ovu priliku i, uz pomoć direktora fotografije Félixa Montija, snimaju uzbudljivu jurnjavu kroz hodnike prenatrpanog stadiona. Tajna U Njihovim Očima ne dozvoljava zamor kod svoje publike, često ubacujući veoma napete scene, u kojima strahujemo za živote ovih filmskih istraživača. Scena u liftu prosto tjera publiku na teške udisaje, i zaista zaslužuje sve pohvale koje je dobila. Uporedo sa istragom, koja dobija veoma originalnu završnicu, gledamo i dobro odrađenu romansu između njenih akteta, Espósita i Menéndez.

       Campanellin česti saradnik, Ricardo Darín, i talentovana argentinska glumica, Soledad Villami, su odličan izbor za glavne uloge, a treba svakako pohvaliti i kompletan ostatak ove malobrojne glumačke postave.

       Tajna U Njihovim Očima je zaista kvalitetan film, koji vješto krije mnoga efektna iznenađenja.

 


Preporuka sličnih filmova:


Datum recenzije: 09.05.2017. godine
Poster filma: Link