SVINGERI (1996)

Glumci: Jon Favreau, Vince Vaughn, Ron Livingston, Patrick Van Horn, Alex Désert, Heather Graham

Režija: Doug Liman

Scenario: Jon Favreau

Žanr: Komedija/ Drama

Trajanje: 1h 36min

Rejting: R

  

       Komičar Mike Peters (Jon Favreau), ne može da preboli raskid sa Michelle. Ženskaroš Trent Walker (Vince Vaughn) i drugovi Rob (Ron Livingston), Charles (Alex Désert ) i Sue (Patrick Van Horn), pokušavaju da ga ohrabre i da mu nađu djevojku.

       Glavni glumac i scenarista Jon Favreau je napisao scenario za Svingere, za nepune dvije sedmice. U ovom kratkom vremenskom intervalu on je napravio jednostavan i veoma zabavan portret nekoliko nezaposlenih prijatelja, koji gluvare tokom perioda povratka sving muzike, koji se desio 90-ih godina prošloga vijeka. Ovi nezaposleni glumci većinu svoje životne energije troše na filmove, video-igre i na noćne izlaske. Interesantno je vidjeti ih kako djetinjasto prozivaju jedan drugog tokom igranja video-igara. Dijalog ovih mladih ljudi je veoma zabavan i uvijek zvuči poput opuštenog razgovora dva prijatelja, koji su se našli na kafi. Glavni adut Svingera su Mark i Trent, dvojica najboljih prijatelja, koji imaju različit uspjeh kod žena. Dok je Trent opušten i veoma uspješan u razgovoru sa suprotnim polom, Mark uvijek nešto zabrlja tokom ovih razgovora. Ova jednostavna kombinacija donosi pregršt zabavni scena, poput one u kojoj nervozni Mike ostavlja bezbroj poruka na telefonskoj sekretarici, djevojci koju je tek upoznao. Režiser i ujedno direktor fotografije Doug Liman koristi priliku da ismije Tarantinove Ulične Pse, a scena u podrumu je zaista interesantan hommage Scorseseovim Dobrim Momcima.

       Jon Favreau i Vince Vaughn se odlično nadopunjuju, a treba pohvaliti Rona Livingstona, Heather Graham, Patricka Van Horna i Alex Désert.

       Svingeri je veoma zabavna komedija koja dobro hvata ovaj zaboravljen period američke pop kulture.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 12.07.2017. godine
Poster filma: By Miramax - impawards, Link