SVIJET IZ DOBA JURE (2015)

Glumci: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D'Onofrio, Ty Simpkins, Nick Robinson, Omar Sy, B.D. Wong, Irrfan Khan

Režija: Colin Trevorrow

Scenario: Rick Jaffa, Amanda Silver, Derek Connolly, Colin Trevorrow

Žanr: Naučna Fantastika/ Triler

Trajanje: 2h 4min

Rejting: PG-13

  

       Dvadeset i dvije godine nakon prvog parka, firma InGen otvara novi u Centralnoj Americi. Dinosaurusi nisu više pretjerano zanimljivi ljudima, pa park treba nove atrakcije. Vlasnik, ekscentrični milijarder Masrani (Irrfan Khan), polaže velike nade u genetski modifikovanog dinosaurusa pod nazivom Indominus rex. Zasluge potpisuje glavni genetičar dr Henry Wu (BD Wong). Owen (Chris Pratt), trener velociraptora, uzaludno upozorava mendžericu parka Claire (Bryce Dallas Howard) na opasnosti od novog dinosaurusa. Karen (Judy Greer) šalje svoje sinove Zacha (Nick Robinson) i Graya (Ty Simpkins) kod njihove tetke Claire. Gray, mlađi od braće, je odušljeven idejom da će posjetiti park, dok je Zach došao u godine kada su djevojke interesantnije od ovih "igračaka".

       Dok je Speilberg igrao na kartu oduševljenja dinosaurusima, Colin Trevorrow čini dobar potez i servira nam svijet u kome je to već izlizana atrakcija. Ne trudi se previše da nas ubijedi, i možda mu baš zbog toga i vjerujemo. Naime Trevorrow ima isti problem kao i ekscentrični milijarder iz filma. Nakon dva nepotrebna nastavka opalo je zanimanje ljudi za dinosaurusima. Trebala je nova, sviježa ideja da oživi ovog uspavanog diva. Indominus Rex je pokušaj da se ponovi uspjeh originala. Novi Rex je ujedno i metafora za ljudski konzumerizam i pohlepu.

       Skupa produkcija je omogućila snimanje na vrlo atraktivnim lokacijama i ne možemo a da ne budemo fascinirani ljepotom parka. Laboratorije djeluju kao da su iz daleke budućnosti. Prvi nagovještaji velikog dinosaurusa su uspješni jer Trevorrow, poput velikih majstora, dopušta da vidimo samo mali deo čudovišta, a ostatak prepušta našoj mašti da docrta. Kako se stvari u parku komplikuju tako i režiser polako počinje da ispušta konce. Idejom da glavni junak Owen bude "krotitelj dinosaurusa" dovode u pitanje budućnost ovog serijala. Film ima dosta uzbudljivih scena propraćenih dobrom muzikom, ali i često posuđuje od prošlih nastavaka. Naročito je to vidljivo u završnom obračunu. Spielbergu, producentu filma, izgleda nije puno smetalo da reciklira stare ideje publici.

       Kasting je dobar ali se osjeti nedostatak glumačke ekipe iz originala. Chris Pratt još jednom pokazuje da je odličan zabavljač. Atraktivna Bryce Dallas je dobar izbor za radoholičarku Claire. Iako djeluje krhko, itekako umije da brine o sebi. Zabavno je gledati kako u štiklama bježi od dinosaurusa.

       Svijet Iz Doba Jure je interesantan pokušaj Hollywooda da oživi svoju zlatnu koku.

 


Preporuka sličnih filmova:
Datum recenzije: 17.07.2016
Poster filma: By Source (WP:NFCC#4), Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=43362208