STRIJELAC (2015)

Glumci: Sean Penn, Javier Bardem, Idris Elba, Mark Rylance, Jasmine Trinca, Peter Franzén, Ray Winstone

Režija: Pierre Morel

Scenario: Don Macpherson, Pete Travis, Sean Penn

Žanr: Akcija/ Kriminalistički/ Drama

Trajanje: 1h 55min

Rejting: R

  

       Tajni operativac Jim Terrier (Sean Penn) je zajedno sa Coxom (Mark Rylance) i Felixom (Javier Bardem) dio tima koji u Demokratskoj Republici Kongu uspješno izvrši atentat na ministra rudarstva. Jim, nakon obavljenog posla, napušta Kongo i ne javlja se svojoj djevojci Anni (Jasmine Trinca). Osam godina kasnije Jim se vraća u Kongo i sam je meta napada. Uplašen, odlazi u London i obraća se za pomoć svom starom partneru Stanliju (Ray Winstone).

       Strijelac je nešto što najprostije možemo objasniti kao gerijatrijski akcioni triler. Ostarjeli akcioni junak je prinuđen da se vrati "u igru" i da upotrebi svu svoju vještinu kako bi sačuvao živu glavu, i usput, naravno, ispravio neke stare greške. Pierre Morel (96 Sati) odmah stavlja do znanja da ga ne zanimaju previše političke konotacije priče i da prvenstveno želi da nam pokaže akcione scene koje je smislio. Zapleti su dobri ali uglavnom predvidljivi a likovi ne iskaču iz kalupa sličnih filmova. Nije nam baš najjasnija Jimova odluka da se vrati kao humanitarac u zemlju iz koje je pobjegao. Kada Felix obeća Jimiju da će povesti računa o Annie, gledaocima neće biti teško da shvate kuda to vodi.

       Sean Penn je uvjerljiv u naslovnoj ulozi, iako njegova nebriga za sopstveni život nas ponekad tjera na isto. Od njegove interakcije sa ostalim glumcima se očekivalo mnogo više. Havier Bardem poseže malo i za preglumljivanjem da bi objasnio postupke svog lika. Jasmine Trinca je dobila nezahvalnu ulogu ljubavne zanimacije glavnog junaka. Mark Rylance je ipak razočarenje, naročito onima koji su imali prilike da vide njegovu sjajnu ulogu u Spielbergovom Mostu Špijuna. Idris Elba je premalo na ekranu da bi ostavio dublji trag.

       Strijelac pruža dovoljno zabave za preporuku, mada se od sudara ovakvih glumačkih kalibara očekivao mnogo više.

 


Preporuka sličnih filmova:


Datum recenzije: 17.07.2016
Poster filma: By Source (WP:NFCC#4), Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=45565263