STISAK (1977)

Glumci: Stacy Keach, David Hemmings, Edward Fox, Stephen Boyd, Carol White, Freddie Starr, Alan Ford

Režija: Michael Apted

Scenario: Leon Griffiths

Žanr: Kriminalistički/ Drama

Trajanje: 1h 44min

Rejting: R

  

       Jim Naboth (Stacy Keach) je posrnuli bivši policajac Scotland Yarda koji sada radi kao detektiv i koji se odao alkoholu i liječi se od depresije. Njegova bivša žena Jill (Carol White) i njena ćerka su kidnapovani. Jillin sadašnji muž Foreman (Edward Fox), ekspert za sigurnost, treba da skupi milion dolara i da novac preda kidnaperima. Grupu kidnapera predvodi Keith (David Hemming). Jim započinje sopstvenu istragu, a jedinu pomoć pruža mu prijatelj Teddy (Freddy Star). Stisak je ekranizacija knjige Čija Si Ti Djevojčica?, autora Jamesa Tuckera.

       Da bi Stisak djelovao autentično, sniman je u djelovima Londona u kojem su učestale kriminalne aktivnosti. Producenti su unajmili bivšeg gangstera Boba Ramzija da bude posrednik između filmske ekipe i londonskog podzemlja i da spriječi bilo kakvo maltretiranje glumaca. Ovaj nesvakidašnji potez se pokazao veoma uspješnim i Stisak odiše surovim realizmom kriminalnog podneblja. Za statiste su unajmljeni lokalni stanovnici.

       Stisak možda djeluje da ima cliche korijene ali talentovana filmska ekipa ne dozvoljava da ti elementi filma dominiraju. Režiser Michael Apted i scenarista Leon Griffiths predstavljaju iskren portret jednog detektiva kojem alkohol uzrokuje ozbiljne probleme prilikom obavljanja njegovog posla. U jednoj sceni sin mu se povjeri da ga vršnjaci zadirkuju zbog oca alkoholičara. Jim nije dovoljno jak da se izbori sa ovim problemom i on često odlazi u lokalni bar. Apted podmuklo koristi ove trenutke i mi saznajemo dosta poražavajućih stvari iz Jimovog života.

       Imamo priliku da vidimo i Jimove detektivske sposobnosti. On povezuje poznate činjenice i polako dolazi do kidnapera. Njegov susret sa kriminalnim miljeom je veoma uspješan zahvaljujući dobrom poslu scenariste Leona Griffithsa. Jimova istraga je dobro iskorištena da se zagrebe ispod fasade ove londonske četvrti. U međuvremenu pratimo i kidnapovanu Jill, koja ulazi u mnoge neočekivane situacije. Apted se takođe pobrinuo za neka veoma inovativna režiserska rješenja tokom filmske završnice.

       Stacy Keach odlično igra detektiva koji pokušava da nadvlada sopstvene demone. David Hemming dobro skida vođu kidnapera, a Stephen Boyd je veoma upečatljiv kao neustrašivi mafijaški boss. Ovom talentovanom Ircu je ovo jedna od poslednjih filmskih uloga. Freddy Star kao Jimov prijatelj donosi malo potrebnog humora, a glumački debi je ostvario Alan Ford.

       Stisak je neopravdano zaboravljeni britanski gangsterski klasik.

 


Preporuka sličnih filmova:Datum recenzije: 19.02.2017. godine
Poster filma: By Source, Fair use, Link