STIG'O ĆALE 2 (2017)

Izvorni naslov: Daddy's Home 2
Žanr: Komedija
Režija: Sean Anders
Scenario: Sean Anders, John Morris
Producent: Will Ferrell, Adam McKay, Chris Henchy, John Morris
Bazirano na: Characters Brian Burns
Glumci: Will Ferrell, Mark Wahlberg, Linda Cardellini, John Cena, John Lithgow, Mel Gibson, Alessandra Ambrosio
Muzika: Michael Andrews
Kamera: Julio Macat
Montaža: Brad Wilhite
Izdavačka kuća: Gary Sanchez Productions
Studio: Paramount Pictures
Trajanje: 1h 40min
Zemlja: SAD
Jezik: Engleski
Budžet: $69 Milliona
Zarada: $
Rejting: PG-13

  

       Prijatelji Brad Whitaker (Will Ferrell) i Dusty Mayron (Mark Wahlberg), saznaju da im u posjetu dolaze očevi Don (John Lithgow) i Kurt (Mel Gibson). Dusty je veoma nervozan zbog dolaska njegovog oca Kurta, kojeg rijetko viđa, i njihov svaki susret završi svađom. Kurt dolazi na ideju da rezerviše kolibu u šumi i poziva komplet familiju da zajedno provedu Božićne praznike. Na put kreću i supruge, Sara Whitaker (Linda Cardellini) i Karen Mayron (Alessandra Ambrosio), kao i njihova djeca Megan Mayron (Scarlett Estevez), Dylan Mayron (Owen Vaccaro) i Dustijeva poćerka, Adrianna (Didi Costine). Stig'o Ćale 2 je nastavak istoimenog filma iz 2015. godine.

       Stig'o Ćale je bila nadprosječna američka komedija, koja je dobro nasmijala raju i koja je na veliku radost njenih producenata postala veliki bioskopski hit. Trostruki povrat uloženog novca je svakako bio garancija da ćemo gledati nastavak ovog filma. Za režisersku stolicu opet sjeda Amerikanac Sean Anders (Kako Se Riješiti Šefa 2), koji je za scenario ponovio saradnju sa Johnom Morrisom (Glupan I Tupan 2 , Mi Smo Mileri, Đakuzi Vremeplov), samo ovaj put bez scenariste Briana Burnsa (Svita). Stig'o Ćale 2 ne mjenja formulu koja je sasvim dobro funcionisala u originalu. Zabavan odnos uštogljenog i dobronamjernog Brada i cool frajera Dustija je kulminirao u prvom dijelu, spoznajom dvojice očeva da su zapravo mnogo sličniji nego što su prvobitno mislili, i svojevrsnom Dustijevom korjenitom promjenom. Adut ovog nastavka su opet očevi, ali ovaj put od već pomenutih protagonista, Brada i Dustija, koji su veoma slični svojim sinovima. Dosta humora dolazi iz odnosa Dustija i njegovog oca, Kirka, koji je pljunuta verzija prijašnjeg Dustija, ali i iz odnosa Brada i njegovog oca Dona. Interesantan je lik Dustijeve razmažene poćerke, Adrianne, koja većinu vremena bulji u ekran telefona, i koja, u nekoliko veoma smješnih scena, pojačava grijanje i tako maltretira sve ukućane, samo zato što je navikla da spava sa otvorenim prozorom. Stig'o Ćale 2 koristi sve praznične čarolije kao priliku za humor. Zahvaljujući prvenstveno nespretnom Bradu, kićenje jelke, stavljanje prazničnih svjetiljki oko kuće, predstava o Isusovom rođenju, lov na ćurku i mnoge druge praznične čarolije se pretvaraju u pravi fijasko. Treba reći da su neki pokušaji zasmijavanja publike predvidljivi, a, isto tako, da su neke scene duže nego što bi trebale biti. Režiser Andrews i ekipa filma na kraju zatvaraju svoje junake u bioskopsku salu i prave jedan zanimljiv potez, poručuju svima nama koji gledamo film u bioskopskim salama da zagrlimo osobe oko sebe, bez obzira da li ih poznajemo. Ova scena nije pretjerano uspješna ali je namjera autora filma bila na mjestu. Režiser Andrews na samom kraju filma odaje počast Eastwoodovom filmu Sully, i samom akteru po kojem je ovaj film nastao, američkom penzionisanom kapetanu Chesliju Sullenbergeru, koji je 2009. godine zaslužan za Čudo na rijeci Hudson.)

       Will Ferrell (Rezervni Igrači, Spiker) i Mark Wahlberg (Meda) ponavljaju dobre uloge iz prvog dijela, a treba pohvaliti veoma raspoložene deke, Johna Lithgowa (Schreck) i Mela Gibsona (Smrtonosno Oružje), kojem je uloga ostarjelog i neodgovornog oca željnog iskupljena, veoma dobro legla. Muški dio publike će obradovati pojava brazilskog super-modela, Alessandre Ambrosio.

       Stig'o Ćale 2 je veoma zabavan film kojeg treba preporučiti svima željnim prazničkog poleta i uopšteno humora.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 09.11.2017. godine
Poster filma: By Source, Fair use, Link