SRAM (2011)

Glumci: Michael Fassbender, Carey Mulligan, James Badge Dale, Nicole Beharie

Režija: Steve McQueen

Scenario: Steve McQueen, Abi Morgan

Žanr: Drama

Trajanje: 1h 41min

Rejting: NC-17

  

       Brandon (Michael Fassbender) je ovisnik o seksu. On i njegov šef David (James Badge Dale) često odlaze u noćne klubove u potrazi za ženama. Brandonova sestra Sissy (Carey Mulligan) dolazi na par dana kod njega u stan.

       Steve McQueen pravi veoma hrabar potez i predstavlja nam portret jednog ovisnika o seksu. Brandon je naizgled običan biznismen sa rutinerskim životnim navikama. McQueen koristi njegovu nestabilnu sestru Sissy da mu naruši svakodnevnicu i da prikaže surovu realnost ove bolesti. Brandonov gnjevni i autodestruktivni put kroz noćne klubove je prikazan bez imalo ustručavanja i zaista je težak za gledati. On uporno traži satisfakciju u seksu ali je očigledno da mu on više ne pričinjava nikakvo zadovoljstvo. Sam odnos Brandona i Sissy ostavlja mjesta za mnoge nelagodne špekulacije. Dio događaja pred kraj filma se može pretpostaviti ali svejedno ostavljaju jak utisak na gledaoca. Bobbitova fotografija modernog New Yorka daje odličan kontrast ovoj neprijatnoj bolesti, a moderna verzija pjesme New York, New York daje melanholičan osjećaj filmu.

       Michael Fassbender je izvrstan kao napaćeni yuppi, dok je Carey Mulligan odlična kao njegova problematična mlađa sestra. James Badge Dale je bitna karika između njih.

       Sram je impresivan film koji se na zreo i veoma hrabar način nosi sa ovom bolešću.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 04.02.2017
Poster filma: Поштена употреба, Веза