SOLARIS (2002)

Glumci: George Clooney, Natascha McElhone, Ulrich Tukur, Viola Davis, Jeremy Davies

Režija: Steven Soderbergh

Scenario: Steven Soderbergh

Žanr: Drama/ Misterija/ Romansa

Trajanje: 1h 39min

Rejting: PG-13

  

       Klinički psiholog Dr. Chris Kelvin (George Clooney) dobija poziv od svog prijatelja Dr. Gibariana (Ulrich Tukur), da se pojavi na svemirskoj stanici, koja kruži oko misteriozne planete Solaris, i da pomogne u razumjevanju neobičnog fenomena. Kelvin pristaje da na kratko otputuje na ovu svemirsku stanicu. Po dolasku na stanicu, Snow (Jeremy Davies) i Dr. Gordon (Viola Davis) ne žele mnogo da pričaju o neobičnim dešavanjima koja su primjetilu, a Kelvin, nakon što ugleda mladog dječaka koji trči hodnicima stanice, to isto veče sanja o svojoj preminuloj supruzi Rheyi (Natascha McElhone). Solaris je ekranizacija istoimene knjige poljskog autora Stanisława Lema. Poljak nije baš zadovoljan Soderberghovom verzijom, jer po njemu, ona prenaglašava dilemu ljudskog odnosa i time maši poentu ovog pisca.

       Lemova veoma cjenjena naučno-fantastična knjiga je već dobila nekoliko verzija, od kojih je svakako najpoznatija ona, koju je režirao Rus Andrei Tarlovsky. Ovu novu verziju je prvobitno trebao da režira kanađanin u Holivudu, James Cameron. Nažalost Cameronov prebukirani raspored mu nije dozvoljavao da se posveti ovoj adaptaciji, pa je film povjerio, kolegi iz struke, Stevenu Soderberghu. Kanađanina su navodno oduševili Soderberghovi prijedlozi i on je odlučio da mu obezbjedi potrebna finansijska sredstva za ovaj projekat.

       Režiser i scenarista filma Steven Soderbergh je dobro proučio film Andreia Tarkovskog, ali se odlučio da njegova verzija bude za cijeli sat vremena kraća, i za razliku od ruskog kolege, Soderberghova verzija je mnogo bliža originalnoj knjizi. Soderberg započinje kratkim ali vještim snimcima, kojima dobro prikazuje užurbano moderno društvo u prenaseljenoj metropoli. Režiser lukavo izoštrava fokus na, pojedinačno, Dr. Chrisa Kelvina i njegovu ženu Rheyu i mi osjetimo njihovu međusobnu povezanost, ali isto tako i usamljenost i izlovanost ovih pojedinaca, iako su okruženi velikim brojem ljudi. Odlazak na svemirsku stanicu, koja kruži oko planete Solaris, je popraćen zaista preljepim kadrovima ove misterizne planete, zasluga direktora fotografije Petera Andrewsa. Planeta Solaris dosta podsjeća na neobičnu ali impresivnu kombinaciju izgleda okeana i polarne svjetlosti, aurore borealis. Tokom mogućeg uticaja ove planete na ljude u njenoj blizini, vidimo nešto što dosta podsjeća na cerebralne impulse ljudskog mozga i dobijamu iluziju razmišljanja. U veoma lijepom interijeru svemirskog broda preovladava plava boja, a retro odjeća aktera, ne dozvoljava tačnu vremensku odrednicu. Režiser takođe dobro uparuje sporu i gotovo depresivnu atmosferu na svemirskoj stanici, sa ljubavnom dramom smještenom na Zemlji. Soderbergh nam brzo odgovara zašto ovi ljudi ne napušaju Solaris, ali isto tako ostavlja mnoga neobična dešavanja, slobodnom tumačenju svakog gledaoca. Treba pohvaliti dobro implementiranu poeziju Dylana Thomasa i filozofiju Friedricha Nietzschea.

       George Clooney daje veoma dobru rolu zaljubljenog doktora, buljava Natascha McElhone je takođe dobar izbor za osobu koja treba da ostavi upečatljiv dojam, bez mnogo dijaloga. Sličnu ulogu je imala u Weirovom Trumanovom Showu. Treba pohvaliti Violu Davis, Jeremija Daviesa i Njemca Ulricha Tukura.

       Solaris je interesantan dodatak naučno-fantastičnoj holivudskoj riznici, koji ima svojih nedostataka, ali koji, isto tako, nudi drugačiji pristup ovoj složenoj tematici, od svog ruskog prethodnika.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 12.07.2016
Poster filma: By Source, Fair use, Link