SEDMORICA VELIČANSTVENIH (1960)

Glumci: Yul Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson, Robert Vaughn, Brad Dexter, James Coburn, Horst Buchholz, Eli Wallach

Režija: John Sturges

Scenario: William Roberts

Žanr: Akcija/ Avantura/ Vestern

Trajanje: 2h 08min

Rejting: PG-13

  

       Malo Meksičko mjesto plaća okorjelom revolverašu Chris Adams (Yul Brynner) da im pomogne u borbi protiv Calvere (Eli Wallach) i njegove mnogobrojne bande. Chris shvata da je ovo posao za više ljudi i angažuje još svog dobrog druga Harry Luck (Brad Dexter), zatim revolveraša kojeg je tek upoznao, Vin Tanner (Steve McQueen), Bernardo O'Reilly (Charles Bronson), eksperta za noževe Britta (James Coburn), izbljedelog revolveraša Lija (Robert Vaughn) i mladog Chico (Horst Buchholz). Sedmorica Veličanstvenih je remake Kurosawinih Sedam Samuraja.

       John Sturges oblači ove uboge meksičke seljane u bijele krpe i jasno ih predstavlja kao žrtve. Toliko liče jedan na drugoga da ih je teško međusobno razlikovati. Sa druge strane, scenarista William Roberts, se pobrinuo da svaki od sedmorice veličanstvenih ima svoju priču i samo svoje motive. Dok neki pristaju zbog neprosperitetne budućnosti, drugi to čine isključivo zbog novca, ma koliko bjedan on bio. Sa druge strane, ljude poput Brita novac uopšte ne zanima, već samo uzbuđenje koje nosi ovaj posao. Scenario ima dosta zajedljivih komentara na račun modernizacije američkog društva. Stanovnici mjesta odbijaju da sahranjuju Indijance, sada kada su postali civiliziovani građani. Cijene samih pušaka su daleko veće od nadnice zbog koje ovi junaci stavljaju svoju glavu u torbu. U jednom odličnom razgovoru sedmorka raspravlja o svim uskraćenim stvarima zbog ove vrste posla. Dobro je ubačena i svečana manifestacija sela, kao odmor od opasnosti i prilika da uživamo u lijepoj fotografiji Charlesa Langa. Akcijskih obračuna nema mnogo, ali su oni dobro režirani. Nakon početnog uspjeha protiv Calverine bande, veličanstveni imaju lažni osjećaj sigurnosti. Elmer Bernstein se pobrinuo za izvrsnu muzičku podlogu.

       Yul Brynner je odličan izbor za vođu veličanstvenih. Coburn I McQueen su uvjerljivi kao ćutljivi revolveraši. Charles Bronson se dobro snalazi u edukaciji meksičke djece, Robert Vaughn je dobar kao revolveraš koji je uzgubio petlju, dok je Brad Dexter odličan kao pohlepni Harry. Eli Wallach se dobro snašao kao vođa bandita, a Horst Buchholz je dobar izbor za temperamentnog mladića.

       Sedmorica Veličanstvenih je dobar primjer kako se radi remake jednog klasika.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 05.01.2017
Poster filma: Link