SANTA MARIA DELLA SALUTE (2016)

Glumci: Tamara Aleksić, Vojin Ćetković, Sloboda Mićalović, Aleksandar Đurica, Nela Mihajlović

Režija: Zdravko Šotra

Scenario: Zdravko Šotra

Žanr: Biografija/ Drama

Trajanje: 1h 31min

Rejting: PG

  

       Laza Kostić (Vojin Ćetković), cijenjeni srpski pjesnik, se zaljubljuje u mladu Lenku Dunđerski (Tamara Aleksić). Dok Lenkin otac Lazar (Aleksandar Đurica) odobravu svaku odluku svoje ćerke, njena majka Sofija (Danijela 'Nela' Mihajlović) se protivi ovoj vezi. Laza je naime mnogo stariji od nje. Film prati borbu za ovu nemoguću ljubav i objašnjava nastavak Lazine najpoznatije pjesme.

       Zdravko Šotra i ekipa su se zaista potrudili da dočaraju Srbiju sa kraja XIX i početkom XX vijeka. Odlično sašiveni kostimi uz adekvatnu muziku čine da mnogobrojne srbijanske lokacije djeluju lijepo i autentično. Šotra dobro prikazuje vrijeme kada su pisci uživali veliko poštovanje društva i bili san svake neudate djevojke. Ali i kroz par duhovitih vinjeta stavlja do znanja da je ovo bilo i veoma opasno vrijeme, kad ste morali paziti šta govorite. Jedna obična zdravica je mogla biti razlog zbog kojeg završite u zatvoru.

       Upoznavanje Laze i Lenke je odrađeno na veoma domišljat način. Koriste obično zasađivanje drveća kao plod njihove romanse. Jasno vidimo i njihovu razliku u godinama. Piščevi ljubavni jadi su odlično prikazani zahvaljujući dobrom scenariju i veoma raspoloženom Vojinu Ćetkoviću. U njihov razgovor su lukavo ubačene i priče o drugim velikim romansama. Sitne zamjerke ide na račun šminkera, koji nisu baš najbolje prikazali Lazino starenje, i na ponekad nespretne pokušaje vojvođanskog akcenta. Dok je ašikovanje dobro odrađeno, Lazine kasnije patnje djeluju pomalo zbrzane. Dobar dio je svakako miješanje ljubavi i vjerskih motiva koje je uticalo na pisca da napiše svoju najvažniju pjesmu. Radnja se odvija na više mjesta, ali publika nije baš uvijek najsigurnija gdje se akteri trenutno nalaze. Film nije zaboravio ni Lazina velika priznanja.

       Naime Santa Maria Della Salute će biti prikazana i kao TV serija, gdje će sigurno ubaciti većinu preostalog materijala sa montažerskog stola. TV format je svakako pogodniji za ovaj vid filmskog pripovijedanja. Sam kraj filma je emotivana ali pomalo nespretno režirana nadrealna scena.

       Vojin Ćetković odlično iznosi svu piščevu patnju, dok je Tamara Aleksić dobar izbor za mlađanu Lenku. Treba pohvaliti i Danijelu Mihajlović.

       Santa Maria Della Salute je emotivna priča koja svakako zaslužuje da se pogleda.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 22.01.2017
Poster filma: Поштена употреба, Link