RATNIK (2011)

Glumci: Joel Edgerton, Tom Hardy, Jennifer Morrison, Frank Grillo, Nick Nolte

Režija: Gavin O'Connor

Scenario: Gavin O'Connor

Žanr: Drama/ Sport

Trajanje: 2h 20min

Rejting: PG-13

  

       Marinac Tommy Riordan (Tom Hardy) traži od svog oca, liječenog alkoholičara Paddija Conlona (Nick Nolte), da mu bude trener. Njegov stariji brat Brendan (Joel Edgerton), profesor fizike i bivši UFC borac, ima velikih finansijskih problema. On pokušava da ubijedi svoju ženu Tess (Jennifer Morrison) da se prijavi na MMA borilački turnir. Braća već dugi niz godina ne pričaju. Filmom Ratnik, Gavin O'Connor pokazuje dva lica svoje režiserske vještine.

       S pozitivne strane, imamo dobru karakterizaciju likova. Teme iskupljenja i časti jedne porodice su daleko bolje obrađene nego u sličnim filmovima. Režiser pravi dobar potez i upoznaje nas sa obojicom braće, ne simpatišući nijednog. Dijalog često odiše brutalnom iskrenošću. Izdvajaju se odlične scene rasprave vezane za Paddijeva pijanstva. Međutim O'Connor ne želi da nam pokaže Paddijevo opijanje i time propušta dobru priliku. Borbe su uvjerljive. Vodeći dvojac se toliko zanio prilikom snimanja da su imali ozbiljnih povreda, pa čak i lomova. Fanovi UFC-a će prepoznati neke od boraca koji se pojavljuju u filmu, a isto tako i sličnosti između karijera Kobea i legendarnog ruskog borca Fedora Emilianenka.

       Sa druge strane imamo gomilu klišea i nespretnih režiserskih rješenja koja prečesto kvare utisak filma. Ubacivanje snimaka mobilnim telefonom, dijeljenje ekrana na više manjih tokom scena treninga, Brendonovi učenici koji organizuju gledanje meča, kao i Paddijevo slušanje audio knjige Moby Dick nisu baš najspretniji potezi. Tommijev ulazak u "kavez" bez muzike je odličan potez, ali puštanje Beethovena tokom Brendonovog ulaska je nepotrebno. Nije teško predvidjeti razvoj situacije na turniru, što dosta kvari uzbuđenje tokom nekih borbi. A Brendon prečesto poraz pretvori u pobjedu. Želja da se što bolje dočara borba dovela je do prečestog, i nekada frantičnog korištenja kamere iz ruke.

       O'Connora je poslužila sreća prilikom izbora glumaca. Tom Hardy je odličan kao ćutljivi borac koji sve probleme rješava šakama. Zamjenu za porodicu pronalazi u vojsci. Erupcija energije koju izbacuje tokom borbi je impresivna. Joel Edgerton uspijeva da nas ubijedi da je uzoran otac i dobar profesor, a u isto vrijeme i odličan borac. Zanimljiva je scena u kojoj koristi povredu kolege borca da uđe na turnir. Njegova uloga je najvjerovatnije inspirisana karijerom UFC borca Richa Franklina. Nick Nolte je odličan kao otac posvađane braće. Užitak je gledati ga kako pokušava da ispravi greške iz svoje prošlosti. Jennifer Morrison ima nezahvalnu ulogu zabrinute supruge.

       Uprkos mnogim nedostatcima filma, završna borba će ostaviti jak utisak na gledaoca.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 10.08.2016
Poster filma: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=31516693