RAČUNOVOĐA (2016)

Glumci: Ben Affleck, Anna Kendrick, J. K. Simmons, Jon Bernthal

Režija: Gavin O'Connor

Scenario: Bill Dubuque

Žanr: Akcija/ Kriminalistički/ Drama

Trajanje: 2h 08min

Rejting: R

  

       Christian Wolff (Ben Affleck) je naizgled običan forenzički računovođa ZZZ Accountinga, specijalizovan za velike finansijske malverzacije. Pored posla u ovoj firmi, taj isti posao obavlja i za kriminalce. Još kao dječak Christianu je dijagnostikovan rijedak oblik autizma i on je sposoban da veoma brzo obavlja složene matematičke kalkulacije. Računovođa robotičke korporacije Living Robotics, Dana Cummings (Anna Kendrick), prijavljuje moguću finansijsku malverzaciju izvršnom direktoru Lamaru Blackburnu (John Lithgow). Lamar odmah unajmljuje Christiana da obavi reviziju računa ove korporacije. Za Christianom traga Raymond King, direktor ministarstava finansija, koji ga zna po aliasu "Računovođa". King ucjenjuje mladu analitičarku podataka Marybeth Medina (Cynthia Addai-Robinson), da mu pomogne da pronađe Christiana.

       Odmah nakon izlaska kritičari su ocjenili Računovođu kao mješavinu Damonovih junaka, Jasona Bourna i Willa Huntinga. Ova priča donekle pije vode jer je lik Christiana Wolffa karakterna kontradikcija. Sa jedne strane je hladnokrvna mašina za ubijanje a sa druge povučeni, asocijalni matematičar. Kroz flash-backove saznajemo o problemima roditelja prilikom odgajanju autističnog djeteta, ali i o neobičnim metodama vaspitanja koje je primjenjivao njegov otac. Zanimljivo je takođe vidjeti direktora ministarstva kako ucjenjuje mladu analitičarku da mu pronađe Christiana. Računovođa ima dobar tempo i scenarista Bill Dubuque se potrudio da saznamo dosta toga o likovima ali nije uspeo da to sve ujedini u jednu cjelinu. Računovođa nažalost brzo postaje previše sličan stripovskim herojima. Njegov naizgled nespretan lik i dosadan posao koji obavlja samo je cover za velikog borca za pravdu. Ljubavna priča između Wolffa i Dane je dobro odrađena. Zabavan je njihov flert prilikom revizije računa. Koreografija borbe je odlično odrađena i borbe su kratke ali veoma efektne. Film svakako ne štedi svog junaka u scenama samoozljede prouzrokovanim neuspjehom. Gavin O'Connor je dobro sakrio par iznenađenja za kraj.

       Ben Affleck se dobro snašao kao metodični računovođa. Dobro mu pariraju Anna Kendrick, J. K. Simmons, Bernthal i Lithgow.

       Računovođa je dobar akcioni triler.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 28.12.2016
Poster filma: By Source, Fair use, Link