PUTNICI (2016)

Glumci: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen, Laurence Fishburne, Andy Garcia

Režija: Morten Tyldum

Scenario: Jon Spaihts

Žanr: Avantura/ Drama/ Romansa

Trajanje: 1h 56min

Rejting: R

  

       Svemirski brod Avalon prevozi 5.000 kolonista na udaljenu planetu Homestead II. Kolonisti su smješteni u hibernacijske čahure, a putovanje treba da traje 120 godina. Nepoznati kvar na brodu budi dvoje putnika, mehaničkog inžinjera Jima Prestona (Chris Pratt) i pisca Auroru Lane (Jennifer Lawrence), punih 90 godina prije dolaska na željenu destinaciju. Jim i Aurora se brzo upoznaju i zajedno pokušavaju da pronađu razlog kvara. Društvo na svemirskom brodu im pravi robot barmen Arthur (Michael Sheen). Film je nastao po originalnom scenariju Jona Spaihtsa 2007. godine, ali ima dosta sličnosti sa romanom Aurora, Kima Stanlija Robinsona.

       Norvežanin Morten Tyldum pokazuje da ima dobro oko i da se zna snaći u žanru naučne fantastike. Uz pomoć dizajnera produkcije Gauya Hendrixa Dyasa, pobrinuo se da Aurora djeluje poput nekog utopijskog mjesta. Mnogobrojne igraonice, kupanje u bazenu sa pogledom na svemir, soba za posmatranje prolaznih zvijezda i šetnja po vanjskom dijelu ovog svemirskog broda, sigurno neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Odlična hemija vodećeg dvojca i zabavan robot-barmen pomažu gledaocima da zaborave na sve opasnosti protagonista. Glavni junak je naravno inžinjer, koji zna ponešto o svemirskom brodu. Film suptilno nameće pitanje šta je čovjeku sve potrebo da bi bio sretan. Nakon toga kamera Rodrigo Prieto vješto sužava kadrove i junaci osjećaju izolovanost velikih i hladnih Aurorinih hodnika. Takođe vidimo i svu surovost prirode. Film zna da ubaci dodatnih likova a da ne naškodi samoj priči. Međutim veliki problem filma nastaje u njegovom završnom, trećem činu. Putnici usiljeno postaju akcijski spektakl sa nezaobilaznom dozom ljubavne patetike. Thomas Newman je napisao dobru muzičku podlogu.

       Uspavana ljepotica Jennifer Lawrence i Chris Pratt su dobar izbor za snalažljive putnike. Martin Sheen se dobro snašao kao robot-barmen, a scene sa njim su jasan hommage Kubrickovom Isijavanju.

       Putnici su svjetlosnim godinama daleko od klasika žanra ali ih je ipak šteta propustiti.

 


Preporuka sličnih filmova:


Datum recenzije: 04.01.2017
Poster filma: By Source (WP:NFCC#4), Fair use, Link