PROKLETI PAS (2017)

Glumci: Srđan 'Žika' Todorović, Nina Seničar, Jelena Galović, Maja Lukić, Greg De Cuir, Ivan Jevtovic

Režija: Dragan Pešikan

Scenario: Dragan Pešikan

Žanr: Akcija/ Komedija

Trajanje: 1h 28min

Rejting: R

  

       Mlade žene Aleksandra (Nina Seničar), Jovana (Jelena Galović) i Marija (Maja Lukić) dolaze u sukob sa kriminalnom bandom, koju predvodi Sergej (Srđan „Žika“ Todorović). Sergej greškom pomisli da je riječ o međunarodnoj policijskoj akciji, jer Aleksandra ima američku ličnu kartu, a njen vjerenik Frank (Greg De Cuir), radi za FBI.

       Dragan Pešikan je stekao ime u svijetu filma radom kao izvršni producent na filmu Jelena, Katarina, Marija koji je u potpunosti snimljen na njujorškim lokacijama. Ovaj svestrani umjetnik koji je jedno vrijeme radio kao novinar i sportski komentator, je napravio možemo slobodno reći očekivan potez i odlučio da se oproba kao režiser i scenarista jednog igranog filma. Pešikan je očigledno ljubitelj britanski kriminalističkih drama, koje grabe svaku priliku da pomješaju nasilje i crni humor. Gledajući mnoge kriminalističke drame imamo utisak da neka viša sila vuče njegove protagoniste jedne prema drugim, a zatim ih nezaobilazno gura u ambis. Pešikan pravi zanimljiv potez i ovu tako reći višu silu predstavlja u obliku malog i naizgled bezopasnog psa. Kako tagline filma kaže nekad ovi protagonisti sami biraju psa a nekad je pas taj koji izabere njih. U svakom slučaju svako ko ugleda ovog naslovnog psa neizbježno će dospjeti u veliku životnu opasnost.

       Junaci Prokletog Psa su tri odvažne žene koje se hvataju u koštac sa velikom kriminalnom bandom. Ova šaljiva filmska premisa je omogućila njegovom autoru da nas zabavi gomilom neobaveznih i ponekad veoma zabavnih filmskih vinjeta, koje su često na samoj granici samoparodije. U jednoj sceni, Pešikan ubacuje poster za film Prokleti Pas 2 i na ovaj način se ruga sve popularnijem i rasprostranjenijem trendu koji vlada za filmskim nastavcima i svojevrsnim filmskim univerzumima. Treba još istaknuti veoma zabavnu scenu sa serumom istine, koja je, nažalost, svojevrsni vrhunac filma i poslije kojeg Pešikanova ideja sa naslovnim psom počinje da blijedi. Scene sa ovim slatkim psićom djeluju preiskorištene a akcijski obračuni, iako solidno režirani, nisu naročito uzbudljivi i ne mogu da izvuku film.

       Glumačku ekipu predvodi Srđan „Žika“ Todorović koji kao od šale može skinuti neumoljivog narko dilera. Lijepa srpska televizijska voditeljka Nina Seničar, kao i Jelena Galović i Maja Lukić se dobro snalaze u ulozi nesretnih djevojaka koje ne mogu da računaju na pomoć muškaraca i moraju same da preuzmu stvar u svoje ruke. Interesantno je vidjeti u filmu američkog glumca Grega De Cuira, koji se nedavno pojavio u Scottovom naučno-fantastičnom filmu Marsovac: Spasilačka Misija. Ovaj Amerikanac je došao u Srbiju prije deset godina da završi doktorski rad na temu srpskog crnog talasa u filmu, da bi zatim odlučio da ostane i živi u Srbiji. Treba još pohvaliti ostatak glumačke ekipe i zanimljivo kratko pojavljivanje proslavljenog Srpskog vaterpoliste i današnjeg predsjednika opštine Novi Beograd, Aleksandra Šapića. Ukoliko se snimi nastavak, Prokleti Pas 2, Šapić će najvjerovatnije zasjesti na mjesto Srđana Todorovića.

       Prokleti Pas je film kojeg treba preporučiti prvenstveno zbog ležernog stila snimanja i sasvim dovoljno neobaveznog humora.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 27.10.2017. godine
Poster filma: Poveznica