PROČIŠĆENJE (2013)

Glumci: Ethan Hawke, Lena Headey, Adelaide Kane, Max Burkholder

Režija: James DeMonaco

Scenario: James DeMonaco

Žanr: Horor/ Naučna Fantastika/ Triler

Trajanje: 1h 25min

Rejting: R

  

       Nakon ekonomskog kolapsa koji u ameriku dolazi novi vladajući režim, Novi Osnivače Amerike. Ova nova politička partija je izglasala 28. amandman koji odobrava nacionalnu i civilnu tradiciju zvanu pročišćenje. Noć pročišćenja je počela 2017. godine i traje 12 sati svakog 21. marta u godini i tokom koje svaki zločin je legalan a policija, bolnica i vatrogasci nisu dostupni. Jedini koji imaju imunitet su vladinih zaposlenici desetog ranga, i zabranjena je upotreba svakog oružja koje je iznad četvrte klase. 2022. godine prodavač kućnih obezbjeđenja specijalizovanih za noć proćišćenja, James Sandin (Ethan Hawke), njegova žena Mary (Lena Headey) i dvoje djece Zoey (Adelaide Kane) i Charlie (Max Burkholder) obavljaju poslednje pripreme za noć pročišćenja.

       James DeMonaco pokušava da nam predstaviti blisku budućnost gdje je noć pročišćenja već uveliko prihvaćena kao najnormalnija pojava. Nažalost kratki uvod o Novim Osnivačima, par TV snimaka i radio intervjua i razgovor sa komšijama, nisu baš dovoljni da mu povjerujemo na riječ. Ideju za film je najvjerovatnije posudio iz epizode Povratak Archona iz Star Trek serijal. Iako sama ideja nije originalana, svakako je veoma intrigantna. Obična porodica prisiljena da se uzda u sopstvena četiri zida da bi preživjela, nikog ne ostavlja ravnodušnim. Zanimljiv je i lik Jamesa, koji se obogatio prodavajući skupocjenu sigurnosnu opremu i koji ne želi da ispituje potrebu ove smrtonosne noći. Uglavnom u njoj stradaju siromašni i bolesni ljudi, što je možda surov potez ove nove vlada da se rješi ovog sloja društva. Scene sa mladim maskiranih delikvenatima su uglavnom dobro odrađene, a DeMonaco ne dozvoljava kameri Jacquesa Jouffreta da napusti Jamesovu kuću, da bi publika što bolje osjetila strah ove porodice.

       Međutim dosta događaja u ovom filmu i nije baš teško pretpostaviti, a postupci samih aktera su daleko od ubjedljivih. Kada vidimo mladog Charlija sakrivnog u nepoznati dio njegove sobe, kako se igra sa automobilom na baterije koji na sebi ima kamericu, znamo da će ovo mjesto i kamerica biti važan dio radnje u kasnijem djelu filma. Postupci mladog sina su donekle razumljivi ali momak od Zoey čini potez u koji je mnogo teže povjerovati. Vođa mladih delikvenata koji se pojavljuju ispred kuće skida svoju masku, što ne djeluje kao najpametniji potez sa njegove strane. Veliki zaplet pred kraj filma nažalost nije pretjerano uvjerljiv. A da stvar bude dodatno iritantnija, članovi porodice koriste svaku priliku da se razdvoje.

       Gluma u filmu je soldina, a treba istaknuti Ethana Hawka i Lenu Headey koji dobro predstavljaju apatični dio američkog društva.

       Pročišćenje je daleko interesantniji kao sama ideja ali neosporno je da ima dovoljno napetih scena i intrigantnih ideja da zasluži preporuku.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 28.12.2016
Poster filma: By Source, Fair use, Link