PRLJAVO (2013)

Glumci: James McAvoy, Jamie Bell, Joanne Froggatt, Imogen Poots, Eddie Marsan, Jim Broadbent

Režija: Jon S. Baird

Scenario: Jon S. Baird

Žanr: Komedija/ Kriminalistički/ Drama

Trajanje: 1h 37min

Rejting: R

  

       Bruce Robertson (James McAvoy) je policijski detektiv u Edinburgu koji boluje od bipolarnog poremećaja. Kada grupa huligana ubije japanskog studenta, Robertson vidi priliku za unaprijeđenje. Da bi uspio u tome, manipuliše svog šefa, glavnog inspektora Toala (John Sessions), i radne kolege Raya Lennoxa (Jamie Bell) i Drummonda (Imogen Poots). Robertson redovno odlazi kod psihijatra Rossija (Jim Broadbent). Pošto ga je napustila žena Carol (Shauna Macdonald), u slobodno vrijeme voli da maltretira svog dobroćudnog druga Bladesija (Eddie Marsan), i švrlja sa njegovom ženom Bunty (Shirley Henderson). Prljavo je ekranizacija istoimene knjige Irvina Welsha. Pisac je oduševljen ekranizacijom.

       Bruce Robertson je detektiv, čije zavisnosti su se duboko usadile u njegov karakter. Ovaj narkoman je i rasista, homofob i mizogonista koji želi svima oko sebe da zagorča život. Želi unapređenje ali će ga radije dobiti manipulacijom radnih kolega nego rješavanjem samog slučaja. S vremena na vrijeme vidimo i drugu stranu ovog problematičnog policajca i shvatamo da je njegovo ponašanje, ustvari samo bježanje od problema koji ga satiru. Ove scene su nekad preko potrebne da bi film shvatili ozbiljno. Tempo je dobar i Jon S. Baird nas vješto pušta da nagađamo kad se radnja dešava. Režiser se uglavnom vjerno drži knjige. Umjesto pričljive pantljičare, koja raste u junaku priče, imamo doktora Rossija. Međutim, ne možemo se otarasiti utiska, da je kompleksna narativna struktura Welshove knjige, uz mnoge opise izopačenih halucinacija, preteška za vjerodostojnu ekranizaciju. Uticaj Stanlija Kubricka je vidljiv na gotovo svakom ćošku, a fanovi će lako prepoznati reference ka Boylovom Trainspottingu, najpoznatijoj Welshovoj ekranizaciji.

       Glumci daju sve od sebe da ih shvatimo ozbiljno. James McAvoy nas uvijerava u svog mizantropskog detektiva makijavelistu i često podiže posrnuli film. John Sessions je dobar kao glavni inspektor Toal. Jamie Bell i Imogen Poots su vidno raspoloženi kao radne kolege. Eddie Marsan je uvjerljiv kao dobroćudni drugar, dok Jim Broadbent nekako uspjeva da iznese halucinogenog psihijatra.

       Prljavo baš i nije zabavan koliko bi mogao biti a ni pametan koliko misli da jeste, ali zaslužuje preporuku kao dah svježeg vazduha ustajalim detektivskim pričama.

 


Preporuka sličnih filmova:


Datum recenzije: 19.09.2016
Poster filma: Link