PRINC TAME (1987)

Glumci: Donald Pleasence, Lisa Blount, Victor Wong, Jameson Parker

Režija: John Carpenter

Scenario: John Carpenter

Žanr: Horor

Trajanje: 1h 42min

Rejting: R

  

       Sveštenik (Donald Pleasence) poziva profesora Howard Birack (Victor Wong) i njegove studente da mu se pidruže u podrumu napuštene crkve. Oni ispituju misteriozni cilindar koji sadrži neobičnu zelenu tekućinu. Jedan od prisutnih je Brian Marsh (Jameson Parker), student teoretske fizike. Oni dešifruju pronađeni tekst koji opisuje ovu misterioznu tekućinu kao tjelesno otjelovljenje satane.

       John Carpenter pravi sasvim pristojnu horor atmosferu. On zajedno sa Alanom Howarthom komponuje zlosutnu i upozoravajuću muzičku podlogu. Mnogobrojne neobične promjene u prirodi dobro najavljuju nesvakidašnje događaje. Navodno je riječ o fenomenu koji je rimska katolička crkva krila preko 2000 godina. Dio grupe ozbiljno shvata ove pojave, dok ostali ne vjeruju u njih. Carpenter naravno postepeno smanjuje broj nevjernika. Njegovi junaci pokreću diskusije o filozofiji, kvantnoj fizici i svjesnom i nesvjesnom, ali ne ulaze u detaljnije rasprave. Interesantna je ideja identičnog košmara koji proganja većinu učesnika u ovom eksperimentu. Izbor međudimenzionalnih portala je pao na ogledala. Carpenter uspješno ubacuje ljubavnu romansu u priču. Nažalost, Princ Tame postepeno skreće u vode drugorazrednog horora.

       Donald Pleasence i Victor Wong su vrlo dobro obavili svoj dio posla. Lisa Blount i Jameson Parker imaju dobru hemiju dok se Dennis Dun pokazao kao uspješan comic relief.

       Princ Tame je više nego pristojan horor film koji zaslužuje malo bolju reputaciju od one koju ima.

 


Preporuka sličnih filmova:
Datum recenzije: 11.02.2017. godina
Poster filma: By http://www.impawards.com/1987/prince_of_darkness.html, Link