PREDODREĐENJE (2014)

Glumci: Ethan Hawke, Sarah Snook, Noah Taylor

Režija: Michael I Peter Spierig

Scenario: Michael I Peter Spierig

Žanr: Drama/ Misterija/ Naučna Fantastika

Trajanje: 1h 37min

Rejting: R

  

       Vremenski agenti su zaposlenici Vremenske Agencije čiji je zadatak putovanje kroz vrijeme sa ciljem zaustavljanja katastrofa. Neimenovani vremenski agent koga igra Ethan Hawke, bezuspješno pokušava da uhvati teroristu, javnosti poznatijeg kao "Fizzle Bomber". U New Yorku 1970. godine, ovaj agent, radeći kao konobar, upoznaje Johna, novinara sa veoma interesantnom biografijom. Film je baziran na kratkoj priči Roberta A. Heinleina All You Zombies.

       Australijska Braća Spierig već imaju iskustva u žanru i to se itekako vidi. Odmah nam prikazuju završni obračun filma, a zatim postepeno daju komadiće slagalice dok ne sastavimo potpunu sliku. Sam koncept putavanja kroz vrijeme je pun interesantnih detalja. Ne može se ići predaleko u prošlost ili u budućnost, a na samo putovanje treba se postepeno navići. Ekipa filma se pobrinula da vjerno prikaže različite vremenske periode u kojima se radnja dešava. Braća posuđuju neke elemente iz klasika žanra ali i ostavljaju sopstveni pečat. Oni prave pametan potez i naglasak stavljaju na ljude. Studija karaktera misterioznog novinara je odlično odrađena. Međutim, kompleksna struktura radnje ne može da sakrije mane filma. Zaplet, interesantno opisan kao zmija koja grize sopstveni rep, jeste dobro zamišljen ali je problem manjak aktera. Sumnja pada na samo nekoliko njih i nije nam teško pogoditi bar dio događaja.

       Ethan Hawke je dobar kao odlučni agent, ali pravo iznenađenje je Sarah Nooke, koja uspijeva da nas uvjeri u lik dvopolnog novinara.

       Predodređenje nije savršen, ali je jedan od interesantnijih naučno fantastičnih filmova u novije vrijeme.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 16.09.2016
Poster filma: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=43827023