PRAVEDNIK (2014)

Glumci: Denzel Washington, Marton Csokas, Chloe Grace Moretz, David Harbour, Bill Pullman, Melissa Leo

Režija: Antoine Fuqua

Scenario: Richard Wenk

Žanr: Akcija/ Kriminalistički/ Triler

Trajanje: 2h 12min

Rejting: R

  

       Penzionisani specijalni operativac Robert McCall (Denzel Washington) upoznaje Alinu (Chloe Grace Moretz), mladu prostitutki koja radi za rusku mafiju. Kada Alinu pretuče njen svodnik Slavi (David Meunier), Robert želi da otkupi njenu slobodu. Pravednik je nastao po istoimenoj TV seriji.

       Režiser Antoine Fuqua i scenarista Richard Wenk nam nude protagonistu koji je skup svih klišea koji su ikada korišteni u osvetničkim kriminalističkim trilerima. Robert McCall je pedantni i ćutljivi samac koji uvijek rado pomaže nezaštićenim komšijama. Većinu slobodnog vremena provodi u lokalnom baru, gdje na miru čita knjigu. Policajci u filmu su korumpirani da bi se naglasio Robertov doprinos zajednici. U jednoj sceni on prisiljava policajce da vrate novac koji su iznudili ucjenom. Pravednik ima očigledne antiruske stavove. Rusi su bogati i beskrupulozni, sa dosta tetovaža i ožiljaka po tjelu. Fuqua se uglavnom drži provjerene formule sa rjetkim slučajevima odskakanja. Akcija je vrlo dobro režirana, iako ponekad podsjeća na Scottov Čovjek Pod Vatrom. Fuqua dobro implementira tehniku usporenog snimka tokom Robertovog clarity time. Harry Gregson-Williams se pobrinuo za veoma dobru muzičku podlogu.

       Denzel Washington je svakako uvjerljiv u naslovnoj ulozi. Martin Chockas dobro skida bahatog ruskog mafijaša, a Chloe Grace Moretz se dobro snalazi u ulozi djevojke koja je krenula lošim putem. Treba pohvaliti i Billa Pullmana. Interesantno je vidjet instagram senzaciju Dana Bilzeriana u manjoj ulozi.

       Pravednik je ipak solidan triler koji nudi više nego dovoljno zabave.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 11.02.2017
Poster filma: By Source, Fair use, Link