POVRATNIK (2015)

Glumci: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter, Forrest Goodluck, Arthur RedCloud

Režija: Alejandro Gonzalez Inarritu

Scenario: Mark L. Smith, Alejandro Gonzalez Inarritu

Žanr: Avantura/ Drama/ Triler

Trajanje: 2h 36min

Rejting: R

  

       1823. godine Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) predvodi grupu lovaca na krzno, na čelu sa kapetanom Andrewom Henrijem (Domhnall Gleeson), kroz neistražene predjele Amerike u potrazi za krznom. Dok su Glass i njegov sin, polu-indijanac Hawk (Forrest Goodluck) lovili, njihov kamp napadaju Arikara indijanci. Glass predlaže preživjelim da svi pješke krenu do sledećeg velikog utvrđenja, Fort Kiowe. Nakon što Glassa napadne medvjed i nanese me ozbiljne rane, John Fitzgerald (Tom Hardy) predlaže grupi da mu skrate muke. Henry plaća Hawku, Johnu i Jimu Bridgeru (Will Poulter) da ostanu sa njim. Film je djelom baziran na romanu Michaela Punkea, Povratnik: roman o osveti.

       Meksikanac Alejandro G. Inarritu dobro zna da jedino snimanje na lokaciji može da nas ubijedi da gledamo američke zabiti XIX vijeka i zajedno sa ekipom entuzijasta i legendarnim direktorom fotografije Emmanuelom Lubezkim kreće u ovaj odvažan pohod. Innarituu nije dovoljna ova impresivna priča o preživljavanju Hugh Glassa, pa se zajedno sa scenaristom Markom L. Smithom igra sa nekim istorijskim činjenicama. Izmišljaju Glassu ženu i sina, iako se on nikada nije ženio i najvjerovatnije nije imao potomaka. Glassa ambiciozno zamišljaju kao običnog čovjeka koji postaje zvijer, zatim svetac, mučenik i na kraju duh. Maksimalno izbjegavaju pomoć kompjutera prilikom snimanja filma. Umjesto studijskog osvjetljenja koriste uglavnom prirodne izvore svjetlosti poput sunca, vatre i mjeseca. Iako je ovaj način snimanja rizičan, jer omogućava samo par sati snimanja dnevno, na kraju se svakako isplatio. Povratnik izgleda toliko impresivno da zaboravljamo da ovu netaknutu prirodu posmatramo objektivom kamere. Inarritu forsira ekstremno duge kadrove da uvuče publiku u ovo, više iskustvo, nego film. Već na samom početku nam prikazuje odličnu scenu borbe između indijanaca i lovaca na krzno. Iako kadar puca na par mjesta, svejedno je veoma impresivan. Međutim, ova scena nije toliko dobra, da svi gledaoci ne primijete da kasnije nedostaje većih borbi.

       Scena Glassove borbe sa medvjedom je zaista nemilosrdna. Iako smo čuli za nju i ubijeđeni smo da smo spremni, uspijeva da nas uhvati širom otvorenih usta. Ova snažna životinja baca Glassa poput igračke. Surovost prirode u ovim nepristupačnim predjelima je zaista jeziva. Glassovo preživljavanje je uvjerljivo odrađeno, mada se osjeti dužina ovih scena. Hugh Glass nas dosta podsjeća na TV avanturistu, Beara Grillsa. Jede živo meso, uči da pali vatru, a utočište od olujnih nameta pronalazi u krznu mrtve životinje. Zavodljive akustične žice Japanca Ryuichija Sakamota i Njemca Alva Notoa se odlično slažu sa ovim nepristupačnim područjima, a napadna elektronska muzika jasno najavljuje nove nevolje.

       Spiritualne konotacije poput halucinogenih tripova su zaista vješto snimljene i podsjećaju publiku na ove zaboravljene filmske tehnike. Paralelna potraga dva smrtna neprijatelja za njihovim potomcima, zatim korištenje jake simbolike poput piramide, simbola vaznesenja ili obješenog čovjeka, koji simboliše smrt, samo su neke od odličnih ideja. Primjetan je uticaj majstora poput Terrenca Mallicka i Wernera Herzoga, dok su neki kadrovi preslikani iz filmova Andreia Tarkovskog. Innaritu pokazuje da zna snimiti upečatljive nadrealne scene ali zatim traži od nas da se zadovoljimo prilično jeftinom završnicom. Ideja ljudi svedenih na najniže instinkte je odlična ali nije najbolje implementirana i Povratnik na kraju djeluje isprazno.

       Leonardo DiCaprio odlično demonstrira nesalomiv ljudski duh vođen motivom osvete. Pokazuje da bez ijedne izrečene riječi ili čak jauka može dočarati tešku tjelesnu i duševnu bol. Međutim, očigledne su i ogromne simpatije kako kritike tako i publike prema ovom glumcu. Tom Hardy se dobro nosi sa njim kao licemjerni kapetan, dok se Arthur RedCloud odlično snašao u svojoj prvoj ulozi. Will Poulter dobro predstavlja mladu generaciju lovaca, a raspoloženi Domhnall Gleeson jasno stavlja do znanja da želi da bude završni egzekutor filma.

       Iako će buduće generacije film uglavnom pamtiti po sceni sa medvjedom i odličnoj glumi Leonarda DiCapria, Povratnik svakako zaslužuje preporuku.

 


Preporuka sličnih filmova:Datum recenzije: 06.10.2016
Poster filma: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=48337450