PATULJCI SA NASLOVNIH STRANA (2018)

Žanr: Komedija
Režija: Milorad Milinković
Scenario: Milorad Milinković
Producent: Predrag Bajčetić
Glumci: Gordan Kičić, Jelena Đukić, Milena Radulović, Boris Milivojević, Tamara Krcunović, Olga Odanović, Radoslav 'Rale' Milenković, Aleksandar Radojičić, Ljubomir Bandović
Muzika:
Kamera:
Montaža: Aleksandar Popović
Izdavačka kuća: Livada Produkcija, Taramount film
Studio: Bombona Production
Trajanje: 1h 32min
Zemlja: Srbija
Jezik: Srpski
Budžet:
Zarada:
Rejting:

  

       Televizijski voditelj popularne rijaliti emisije Tri minute slave, Nikola (Gordan Kičić), upoznaje mladu starletu Žaklinu (Milena Radulović). Žaklinina majka Gordana (Jelena Đukić) i producenti ove popularne emisije, Zoran (Boris Milivojević) i (Marko Gvero), pokušavaju da od nje naprave najveću medijsku zvijezdu regiona.

       Uvodna rečenica ovog filma odmah objašnjava šta zapravo znači ovaj neobični naziv filma i na koga se on ustvari odnosi. Saznajemo da je autor ove rečenice pjevač kultne muzičke grupe Azra, Branimir Džoni Štulić, a da su njegovi patuljci ustvari kvazi-umjetnička elita koja se forsira po medijima i koja postaje uzor mladim ljudima. Džonijeva izjava je po svemu sudeći dobro legla srbijanskom filmskom radniku i jednom od tragača iz istoimenog srbijanskog kviza, Miloradu Milinkoviću, kojem je upravo ova izjava poslužila kao inspiracija za njegov najnoviji film. Milinković nije neko ko često snima filmove, ali kada to uradi publika bi svakako trebala da obrati pažnju. On, počev od svoje kultne komedije Mrtav 'ladan, svaki par godina snimi po jedan film i sa sasvim solidnim upjehom se naruga različitim filmskim žanrovima, iako nikad ne uspije da nadmaši humor svog kultnog filmskog prvijenca. Treba prije svega pohvaliti njegovu odluku da za svoj filmski projekat ovaj put odabere baš temu rijaliti šoa, jer se ova vrsta zabavnog televizijskog programa progresivno širi i dostupna je na sve većem broju televizijski programa, koji kao da se otimaju ko će otići dalje u ludosti i izopačenosti i na taj način skrenuti pažnju publike na sebe. Mnogobrojne estradne i javne ličnosti učestvuju u emisijama koje za cilj imaju da pronađu talente među lokalnim stanovnicima i ove emisije bilježe ogromnu televizijsku gledanost.

       Režiser Milorad Milinković nas odmah u početku upoznaje sa protagonistom filma koji radi kao voditelj popularne televizijske emisije i čiji život se svodi na uživanje u velikom broju poroka. Scene Nikolinih noćnih provoda poslije kojih se budi u društvu atraktivnih djevojaka su zabavne i dobro tempirane i što je najbitnije, ne ponavljaju se previše. Milinković se odlučio za over-the-top pristup prilikom karakterizacije svojih poročnih likova, bilo da se radi o poslovnim ljudima u prostranim kancelarijama ili gomili nesretnika ispred kamere koji pokušavaju da pokažu svoj talenat, nesvjesni da prave budalu od sebe i na taj način obezbjeđuju povećan televizijski rejting. Iskrene reakcije i komentari voditelja žirija, Nikole na talenat učesnika su veoma zabavne, upravo zbog toga što podsjećaju na reakcije običnih televizijski posmatrača koji ovu emisiju posmatraju iz udobnosti svoga doma. Iako se otišlo u samu krajnost, mnoge scene i likove iz ovog filma nije toliko teško zamisliti u pravom životu, poput bogate udovice Gordane koja želi od svoje ćerke da napravi najveću lokalnu medijsku zvijezdu, i pri tom ne bira sredstva. Kritika današnjih medija je dobro odrađena i neće promaći nikom iz publike, a filmskog materijala očigledno nije nedostajalo, jer će od njega napraviti istoimenu televizijsku seriju od pet epizoda. Sa druge strane, ideja autora Milinkovaća da onog ko mačem sječe, istim tim mačem lupi po glavi je očekivana i relativno predvidljiva a sam prelazak iz žanra komediju u žanr kriminalistike i misterije i apostrofiranje lika policijskog inspektora, nisu najbolje odrađeni jer uzimaju previlik dio filma, nisu previše zanimljivi i ne dozvoljavaju kvalitetniju karakterizaciju likova, koja je očigledno ustupila mjesto humoru. Treba dodati da je sama misterija sasvim solidno odrađena i da će publika rado pokušati da otkrije šta se zaparavo dešava sa protagonistom Nikolom, sve do odjavne špice filma i zanimljivog izbora osjavne pjesme.

       Gordan Kičić (Jagodići, Turneja, Potjera Za Sreć(k)om, Mala Noćna Muzika) je veoma dobro skinuo lik srbijanskog mangupa i poročnog voditelja koji ne krije šta misli o kandidatima, dok je žena autora Milinkovića, Jelena Đukić (Peti Leptir), takođe dobar izbor za bogatu i bahatu makijevalističku zjaku. Milena Radulović je izvukla koliko je mogla iz lika mamine princeze koja baš i ne želi svu ovu medijsku pažnju, a treba pohvaliti televizijske magnate koji kupe kajmak od ovih popularnih televizijski emisija, Borisa Milivojevića (Crni Gruja, Munje) i Marka Gveru (Jesen Samuraja, Zduhač Znači Avantura), policijskog inspektora Radoslava Milenkovića (Koriolan, Četvrti Čovjek), kao i veoma zabavnu ulogu Ljubomira Bandovića (Peti Leptir, Vratiće Se Rode).

       Patuljci Sa Naslovnih Strana je zabavan film koji uspjeva da išiba medijske trendove današljice ali ne i da kreira kvalitetne filmske likove koje ćemo duže vremena pamtiti.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 28.01.2018. godine
Poster filma: