OPASNOST IZ DUBINE (2016)

Glumci: Blake Lively, Oscar Jaenada, Brett Cullen, Sedona Legge

Režija: Jaume Collet-Serra

Scenario: Anthony Jaswinski

Žanr: Drama/ Horor/ Triler

Trajanje: 1h 26min

Rejting: PG-13

  

       Nancy Adams (Blake Lively) je amerikanka koja dolazi na zabačenu meksičku plažu da surfa. Na plažu je dovodi Carlos (Oscar Jaenada), dobroćudni lokalni stanovnik. Njena nedavno preminula majka je bila baš na ovoj plaži kada je saznala da je trudna sa njom. Čim je stigla javlja se sestri Chloe (Sedona Legge) i ocu (Brett Cullen). Čekajući talas Nancy primjećuje mrtvo tijelo ogromnog kita, kako pluta pored nje. Nancy nastavlja da surfa ali je velika bijela ajkula obara sa talasa i ujeda za nogu. Ona otpliva na izolovanu stjenu nad vodom i razmišlja kako da dođe do obale.

       Već prvim kadrovima ove prelijepe plaže postaje nam jasno da se direktor fotografije Flavio Labiano razumije u svoj posao, i da ne trebamo da brinemo za vizuelni izgled filma. Collet-Serra dobro krije svog morskog predatora, da bi nas bolje upoznao sa svojom stidljivom junakinjom. Razgovori sa ocem i sestrom su dobro odrađeni i Nancy je osoba za čiju sudbinu brinemo. Odlična je ideja scenariste Anthonija Jaswinskog da ona bude student medicine, koji bez problema može da primjeni osnovno znanje i pruži sebi prvu pomoć. Ljudi koji se pojavljuju na ovoj plaži su dobro implementirani u priču. Galeb Steven je zanimljiv komični odušak filma.

       Film pravi dobru transformaciju od idiličnog surfanja do nemilosrdne borbe za opstanak. Ideja nedostižne plaže koja je skoro na dohvat ruke je zaista efektna. Sama borba je veoma uzbudljiva ali i uglavnom logična. Umjetničko odjeljenje na čelu sa dizajnerom produkcije Hughom Bateupom je napravilo uvjerljivu repliku ajkule. Režiseru je previše zanimljiva mogućnost usporenog snimka kod nekih kadrova. Završna borba nažalost podsjeća na scenu iz animiranog filma i dosta kvari utisak o filmu.

       Atraktivna Blake Lively je naravno najveći adut filma. Njena pribrana Nancy koristi logiku da prebrodi teške životne situacije.

       Opasnost iz dubine definitivno popravlja utisak filmova sa ajkulama.

 


Preporuka sličnih filmova:
Datum recenzije: 30.09.2016
Poster filma: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=49562440