OPASNI PO DRUŠTVO (1993)

Glumci: Tyrin Turner, Jada Pinkett, Bill Duke, Charles S. Dutton

Režija: Allen I Albert Hughes

Scenario: Tyger Williams

Žanr: Kriminalistički/ Drama/ Triler

Trajanje: 1h 37min

Rejting: R

  

       Kaydee "Caine" Lawson (Tyrin Turner) je afroamerički mladić koji novac zarađuje dilanjem droge i sitnim kriminalom. Otac mu je bio diler i poginuo je u obračunu, a majka je umrla od predoziranja heroinom. Živi kod djeda Thomasa Lawsona (Arnold Johnson) i babe (Marilyn Coleman). Odrastanje u geto zajednici mu je olakšao, drugi otac, James "Pernell" Richards (Glenn Plummer). Kada on odlazi u zatvor, Caine osjeća odgovornost prema njegovoj ženi Ronnie (Jada Pinkett Smith) i njihovom sinu. Veći dio vremena Caine provodi sa najboljim drugom O-Dogom (Larenz Tate). Lokalni kriminalac Chauncey (Clifton Powell) im plaća da opljačkaju auto.

       Braća Hughes uspijevaju da kroz lik Caina prikažu težak život mladića iz geto zajedica. Već prvom scenom odlično pokazuju da svaka situacija, ma kako naivno djelovala, može da dovede do nasilja. Obična kupovina pića, nakon samo jedne uvrede, eskalira u dvostruko ubistvo s predumišljajem. Djeca iz ovih zajednica rano dolaze u kontakt sa oružjem. Pernell pokazuje pištolj mladom Cainu, a on kasnije to isto radi Ronnienom sinu. Djeca koja su odrasla okružena nasiljem i sama se odaju nasilju. Ton film je toliko turoban, da će mnogi pomisliti da je Cainova zla sudbina zacrtana u trenutku njegovog rođenja. Pokušaji pomoći ovoj djeci uglavnom dolaze od strane drugih Afroamerikanaca. Dok Cainov djed pokušava vjerom da mu pomogne, ljudi poput profesora Butlera daju sve od sebe da prošire vidike ovih mladića. Što je najinteresantnije, Caine je pametan i razborit mladić, koji će radije izbjeći nasilje ako je to moguće. Zbog toga su scene u kojima on pribjegava nasilju zaista efektne. Braća znaju da su djevojke izvor velikih problema a luksuz samo nedostižan san. Činjenica da su imali samo 21 godinu kada su režirali ovaj film, čini ovaj poduhvat još impresivnijim.

       Glumačku ekipu predvode uglavnom, tada, nepoznati glumci. Tyrin Turner je odličan kao mladi Caine. Larenz Tate, kome je ovo glumački debi, dobro parira Cainu kao neustrašivi i nemilosrdni mladić. Još jedan od talenata koje je zgnječila Hollywoodska mašinerija. Jada Pinkett Smith je odličan izbor za mladu majku koja želi bolju budućnost za svog sina. Treba pomenuti i izvrsne minijature Samuela L. Jacksona i Billija Dukea.

       Malo filmova o odrastanju mladih afroamerikanaca u američkim geto zajednicama ostavi jak utisak kao Opasni Po Društvo.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 13.09.2016
Poster filma: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=5028420