ODAVDE DO VJEČNOSTI (1953)

Glumci: Burt Lancaster, Montgomery Clift, Deborah Kerr, Donna Reed, Frank Sinatra, Ernest Borgnine, Philip Ober, Jack Warden

Režija: Fred Zinnemann

Scenario: Daniel Taradash

Žanr: Drama/ Romansa/ Ratni

Trajanje: 1h 58min

Rejting: R

  

       1941. godine karijerni vojnik Robert E. Lee Prewitt (Montgomery Clift) prelazi u Schofield vojnu kasarnu na ostrvu Oahu. Kapetan Dana Holmes (Philip Ober) je čuo da je Prewitt talentovan bokser i insistira da se on pridruži njihovom pukovskom timu. Holmes je ubjeđen da će mu pobjeda na predstojećem bokserskom turniru obezbjediti unaprjeđenje. Nakon što Prewitt odbije ponudu, vodnik prve klase Milton Warden (Burt Lancaster) predlaže kapetanu da udvostruči Prewittove kazne kako bi ga prisilio da se predomisli. U međuvremenu, Warden započinje ljubavnu aferu sa kapetanovom suprugom Karen (Deborah Kerr). Prewittov jedini prijatelj u kasarni je redov Angelo Maggio (Frank Sinatra). Maggio odvodi Prewitta u lokalni džentlmenski klub, gdje on upoznaje Lorenu (Donna Reed). Odavde Do Vječnosti je ekranizacija James Joysove istoimene knjige. Autor knjige nije zadovoljan kako su njegove rječe prenjete na veliki ekran.

       Scenarista Daniel Taradash pravi odličnu adaptaciju Joysove opsežne i kontravezne knjige na veliki ekran. Američka cenzura 50-ih nije dozvolila mnoge škakljive djelove iz knjige, ali je Taradash izvukao njene kompleksne likove i njihovu međusobnu dinamiku. Skoro svi oni ima svoje mjesto porjekla, principe kojih se drže i zacrtane planove za koje su ubjeđeni da će ih rješiti trenutnih nedoumica i strahova. Odavde Do Vječnosti svoj uspjeh dosta duguje kontrastu dvojice svojih muških protagonista. Warden je snalažljivi i manipulativni narednik koji zna kako funcioniše sistem i kada mu se treba povinovati. Sa druge strane, Robert je tvrdoglavi individualac koji ne odustaje od svojih zamisli. Scene između njih dvojice odišu međusobnim uvažavanjem. Sam lik buntovnog Roberta E. Lee Prewitta je diskutabilno zreliji i složeniji od većine sličnih buntovnika koji su harali američkim bioskopima 50-ih godina prošloga vijeka. Prewitt je u vojsci pronašao zamjenu za porodicu i on uglavnom mirno prihvata svoju kaznu.

       Režiser Fred Zinneman uvjerljivo prenosi život vojnika u vojnim kasarnama. Odlično je prikazan i način na koji vojska može pritisnuti nekog da sarađuje. Prewitova tvrdoglavost je naišla na ravnopravnog protivnika u vojnoj upornosti. Odavde Do Vječnosti nikako nije bez humora, vesele muzike i ljubavnih veza. Vojnici koristi svaki slobodan trenutak da se napiju i traže djevojke u lokalnim barovima. Velika količina alkohola u okruženju žena neminivno dovodi do žustrih svađa. Izdvaja se Maggiov incident sa narednikom Judsonom. Ljubavne afere su veoma česte ali one svakako djeluju kao logičan sljed događaja. Scena poljupca na plaži je zasluženo ušla u filmsku antologiju. Zinnemann je napravio dobar potez i izborio sa čelnicima studija za crno-bijelu fotografiju, koja preljepim Havajskim predjelima daje mračne podtonove. Prewittovo emocionalno sviranje trube najavljuje rat koji neminovno dolazi. Dobro su ubačeni arhivski TV snimci napada na Pearl Harbor.

       Odavde Do Vječnosti prati urbani mit vezan za kasting Franka Sinatre. Navodno je mafija dala studiju Columbia Pictures ponudu koju nisu mogli da odbiju. Ova ideja je poslužila kao inspiracija autoru Mariju Puzi u njegovoj knjizi Kum a kasnije i režiseru Francisu Fordu Coppoli u istoimenom filmu. Najvjerovatnije pravi razlog Sinatrinog kastinga je sugestija njegove tadašnje supruge Ave Gardner šefu studija Harriju Cohnu.

       Odabir glumaca je zaista izvrstan i hemija između njih je za svaku pohvalu. Montgomery Clift daje najvjerovatnije ulogu svoju karijere kao tvrdoglavi pacifista. Burt Lancaster je odličan kao snalažljivi narednik, a Deborah Kerr se takođe odlično snašla u sebi netipičnoj ulozi varljive supruge. Frank Sinatra se pokazao kao pravi izbor za ulogu veselog i komičnog Maggija, dok je možda najprijatnije iznenadila Donna Reed portretom pristojne američke kućanice. Treba istaknuti veoma raspoloženog Ernesta Borgnina i Jacka Wardena.

       Odavde Do Vječnosti je izvrstan antiratni film sa dosta kvalitetnih likova i dobrim prikazom njihovih tragičnih sudbina.

 


Preporuka sličnih filmova:
Datum recenzije: 19.02.2017. godine
Poster filma: Link