NESANICA (1997)

Glumci: Stellan Skarsgard, Sverre Anker Ousdal, Bjorn Floberg, Gisken Armand, Maria Bonnevie

Režija: Erik Skjoldbjærg

Scenario: Erik Skjoldbjærg, Nikolaj Frobenius

Žanr: Kriminalistički/ Horor/ Misterija

Trajanje: 1h 36min

Rejting: R

  

       Dvojica policajaca, Jonas Engstrom (Stellan Skarsgard) i Erik Vik (Sverre Anker Ousdal), su poslani u Tromso da istraže ubistvo sedamnaestogodišnje Tanje (Maria Mathiesen). Tromso je grad smješten na samom sjeveru Norveške i karakterističan je po ponoćnom suncu. Ovo je prirodni fenomen koji se dešava u ljetnim noćima, i koji omogućava da se sunce vidi punih 24 sata dnevno. Inspektor Vik je blizu penzije, dok je Engstrom bivši švedski policijski inspektor koji je po kazni prebačen u norvešku policiju. Nakon razgovora sa mještanima i Tanjinim školskim kolegama, sumnja na ubistvo pada na autora kriminalističkih romana Jona Holta (Bjorn Floberg), za kojeg se sumnja da je bio u vezi sa ovom mladom djevojkom.

       Erik Skjoldbjærg pravi odličnu filmsku atmosferu i teško je povjerovati da mu je ovo režiserski prvenac. Dobro poznatu priča o hvatanju ubice u malom mjestu, on brzo skreće u maglovitu i nepoznatu teritoriju. Odmah nam pokazuje ubistvo iz ugla ubice i najavljuje kontraverznu filmsku tematiku. Sama ideja policijske istrage u mjestu u kojem obdanica traje i do 24 sata je izvrsna. Skjoldbjærg hvata publiku nespremnu, jer zna da je ona navikla na mrak u ovakvim filmovima. Policijska istraga za ubicom je dobro odrađena, međutim režiser Skjoldbjærg i ko-scenarisa Nikolaj Frobenius, mudro stavljaju akcenat na samog inspektora Jonasa Engstroma. Inspektora polako hvata umor od nedostatka sna, opada mu koncentracija i on ne može najbolje da obavlja svoj posao. Greške su neizbježne, a ovaj mali norveški grad je užasno mjesto za osobe sa grižnjom savjesti.

       Film dosta duguje svom glavnom glumcu. Stellan Skarsgard odlično skida policijskog inspektora, koji polaka pada pod uticaj ovog mjesta i nesretnih događaja. Sverre Anker Ousdal dobro skida inspektora pred penzijom, a isto tako Bjorn Floberg osobu za koju nikad ne biste rekli da je ubica.

       Nesanica je odličan norveški triler kojeg treba preporučiti ljubiteljima sporijih filmova, koji znaju da cijene dobru filmsku atmosferu.

 


Preporuka sličnih filmova:Datum recenzije: 26.03.2017. godine
Poster filma: By Source, Fair use, Link