NEMA ZEMLJE ZA STARCE (2007)

Glumci: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin, Woody Harrelson, Kelly Macdonald, Garret Dillahunt

Režija: Ethan I Joel Coen

Scenario: Ethan I Joel Coen

Žanr: Kriminalistički/ Drama/ Triler

Trajanje: 2h 2min

Rejting: R

  

       Llewelyn Moss (Josh Brolin) slučajno naleće na gomilu mrtvih ljudi. Brzo shvata da je riječ o prodaji droge koja je pošla po zlu. U jednom od automobila pronalazi kofer sa dva miliona dolara. Njegova žena Carla Jean (Kelly Macdonald) odmah primjećuje da se Llewelyn čudno ponaša. U želji da povrate pare, meksički dileri unajmljuju plaćenog ubicu Antona Chigurha (Javier Bardem). Šerif Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) i njegov zamjenik Wendell (Garret Dillahunt) takođe pronalaze ovo mjesto zločina i započinju službenu istragu. Nema Zemlje Za Starce je ekranizacija istoimene knige, Cormaca McCarthija.

       Ethan i Joel Coel su se pobrinuli da priča o pronalasku velike količine novca dobije svoju brutalno realističnu verziju. Llewelyn bukvalno prelazi preko nekolicine mrtvih tijela da bi došao do svog kofera punog novca. Braća prave pametan potez i često pokazuju ove pare da nikom ne padne na pamet da dovede u pitanje Llewelynove postupke. Pored njega, film prati ostarjelog šerifa, koji pokušava da zaustavi dijaboličnog ubicu i time spasi Llewelyina. Ed Tom i Chigurh se pridržavaju sopstvenih pravila ali su u suštini potpuna suprotnost jedan drugom. Dok je Ed Tom uzoran i cijenjen šerif, Chigurh je psihopatični ubica. U jednoj odličnoj sceni Anton Chigurh sudbinu dobronamjernog vlasnika prodavnice stavlja na novčanu kovanicu. Film odlično prikazuje postepeni uticaj ovih svirepih ubistava na ostarjelog šerifa.

       Nema Zemlje Za Starce se dodiruje mnogih tema koje su ova braća već koristila u svojim prijašnjim filmovima. Ethan i Joel osmišljaju okrutan i nihilistički svijet u kojem nevini prolaznici vrlo često ginu, dok oni sretniji besramno pokušavaju da iskoriste sretnu okolnost i ižicaju koju marku od smrtno ranjenih ljudi. Braća se vješto igraju sa odlikama vestern žanra i maksimalno izbjegavaju susret ove trojice aktera. Interesantan je Antonov izbor oružja. Braća izvrsno ubacuju nove likove koji dodatno produbljuju ovu priču. Ističe se turobna epizoda sa šerifovim bivšim zamjenikom Ellisom. Završnica filma je još jedno veoma prijatno iznenađenja. Deakinsovi impresivni kadrovi užarenih i osamljenih predjela su dobro ispraćeni minimalističkom muzikom Cartera Burwella.

       Gluma u filmu je izvrsna. Josh Brolin je odličan izbor za običnog čovjeka u nesvakidašnjoj situaciji. Javier Bardem predstavlja jednog od najjezivijih likova modernog Hollywooda, dok je Tommy Lee Jones odličan kao šerif starog kova, kojeg fasciniraju prošla vremena. Treba pohvaliti Woodija Harrelsona i Kelly Macdonald.

       Nema Zemlje Za Starce je impresivna miješavina neo-vesterna i neo-noar trilera.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 31.01.2017. godine
Poster filma: Link