MUMIJA (2017)

Glumci: Tom Cruise, Annabelle Wallis, Sofia Boutella, Jake Johnson, Courtney B. Vance, Russell Crowe

Režija: Alex Kurtzman

Scenario: David Koepp, Christopher McQuarrie, Dylan Kussman

Žanr: Akcija/ Avantura/ Fantazija

Trajanje: 1h 50min

Rejting: PG-13

  

       Najamnik Nick Morton (Tom Cruise) i njegov partner Chris Vail (Jake Johnson) slučajno otkrivaju drevnu egiptasku grobnicu, u Iraku. Arheolog Jenny Halsey (Annabelle Wallis) dolazi da ispita grobnicu i pronalazi sarkofag princeze Ahmanet (Sofia Boutella). Pukovnik Greenway (Courtney B. Vance) smješta otkriveni sarkofag u transportni avion za Englesku, ali tokom ovog leta, Vaila obuzima Ahmanetina moć i on postaje njen zombi podanik.

       Američki filmski studio Universal je odlučio da oživi svoja dobro poznata čudovišta, sa kojima je od 20-ih do 50-ih godina prošloga vijeka, uglavnom uspješno zastrašivao svoje gledaoce. Ovaj studio je poučen finansijskim blagodatima konkurencije sa beskrajnim filmskim nastavcima baziranim na Marvel i DC Comics stripovima, odlučio da spoji sve svoje negativce u jedan filmski svijet, adekvatno nazvan, Mračni Univerzum. Ovaj potez naravno otvara mogućnost Universalu da detaljno izuči sve svoje junake, poput Fantoma Iz Opere, Drakule, Frankensteina, Nevidljivog Čovjeka, gomilom direktnih nastavaka i tako reći indirektnih nastavaka. Nakon loših kritika Shoreovom Drakula: Neispričano, koji je trebalo da nas uvrde u ovaj mračni univerzum, producenti su ignorisali ovaj film i teret novog početka je pao na Mumiju, režisera Alex Kurtzman.

       Režiser, producent i scenarista Alex Kurtzman započinje ovaj film na jedan zabavan i reklo bi se prihvatljiv način. Eksplozija vojnog aviona koja otkriva drevnu grobnici je sasvim korektan način da se spoje moderni i antički svijet. Mješanje akcijskog obračuna i tumaranje kroz mračne grobnice, popraćeno interesantnim staroegipatskim pričama, je solidno odrađeno i Kurtzman uglavnom vješto balansira između horor filma i zabave za široke mase, koji se mogu nasloniti i opušteno uživati uz kokice. U početku dominira humor, koji kasnije postepeno ustupa mjesto ozbiljnijim scenama. Tim računarskih eksperata se pobrinuo za interesantan izgled hodajućih mrtvaca i omogućio zabavne borbene obračune. Preplašeni junak filma, Nick Morton, je prisiljen da ubije prvog kostura, da bi ih kasnije gnječio kao bube. Treba pohvaliti nekoliko veoma interesantnih kadrova, direktora fotografije Bena Seresina, tokom Mortonove adrenalinske vožnje kombijem. Na scenariju je radilo nekoliko veoma talentovanih scenarista poput Davida Koepa i Christophera McQuerrija, i Mumija dobro spaja stare dobre ideje sa novim, i tako reći igraju se sa uobičajenim klišejima. Avanturista Nick Morton naravno još od prije poznaje koleginicu iz struke Jennifer Halsey. Koep i McQuerry uspješno krče put Dr. Henriju Jekyllu i njegovom alter-egu Gospodinu Edwardu Hydu, koji svakako djeluju obećavajuće. Nažalost početkom trećeg čina postaje očigledno da nova Mumija sebe shvata previše ozbiljno i time propušta priliku za camp zabavu, poput Sommersove Mumije, koja je, inače, još uvijek dobro poznata publici.

       Tom Cruise je sa lakoćom skinuo svog neumornog avanturistu Nicka Mortona, iako su mnogi doveli u pitanje njegov kasting. Annabelle Wallis je zanimljiv izbor za snalažljivu arheologistkinju. Russell Crowe je vrlo dobro iskoristio svoje minute da nas upozna sa svojim doktorom, a sasvim korektne role su pružili Sofia Boutella, Jake Johnson i Courtney B. Vance.

       Mumija je svojim velikim dijelom uzbudljiva avantura koja ima pregršt akcije i koja ipak ostavlja kakvu-takvu nadu u dalji razvoj ovog filmskog univerzuma.

 


Preporuka sličnih filmova:


Datum recenzije: 12.07.2017. godine
Poster filma: By Source, Fair use, Link