MRAČNA KULA (2017)

Glumci: Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor, Claudia Kim, Fran Kranz, Abbey Lee, Jackie Earle Haley

Režija: Nikolaj Arcel

Scenario: Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Thomas Jensen, Nikolaj Arcel

Žanr: Akcija/ Avantura/ Fantazija

Trajanje: 1h 35min

Rejting: PG-13

  

       Jedanaestogodišnji Jake Chambers (Tom Taylor) ima vizije o Čovjeku U Crnom (Matthew McConaughey), koji pokušava da uništi Kulu a samim tim i kompletan svijet kakvog ga poznajemo. Jedini koji može da ga spriječi je Revolveraš (Idris Elba). Jakeova majka Laurie (Katheryn Winnick) i očuh smatraju da su ove vizije prouzrokovane dječakovom traumom usred smrti njegovog oca. Mračna Kula je ekranizacija istoimenog serijala knjiga, autora Stephena Kinga.

       Mračna Kula je serijal od osam knjiga koju je napisao proslavljeni američki autor Stephen King. Na preko četiri hiljade stranica ovog serijala, King se dodiruje različitih žanrova. Tako pored mračne fantazije imamo naučnu fantastiku, horor i vestern. Mračna Kula proširuje već ionako impozantan Kingov literarni univerzum i čak se nadovezuje na njegove ostale romane. Sam autor je opisao ovu seriju knjiga kao njegov magnum opus.

       Holivud ne bi bio ono što jeste kada ne bi pokušao da ekranizuje svaku popularnu knjigu. Režiserska palica je zapala u ruke danskog režisera i scenariste Nikolaja Arcela, pred kojim je bio zaista težak zadatak. Danac i scenaristi Akiva Goldsman, Jeff Pinkner i Anders Thomas Jensen pokušavaju da udovolje Kingovim fanovima koji znaju svaku riječ ovog serijala, ali takođe i onim filmofilima kojima je čitanje teški smor. Oni kombinuju mnoge elemenate iz različitih romana Kingovog serijala knjiga. Mračna Kula se u isto vrijeme dešava u modernom New Yorku i u Međusvijetu, paralelnom univerzumu koji podsjeća na gradove iz američkih vestern filmova. Da posao bude još teži, Mračna Kula je zapravo i svojevrsni nastavak Kingovih istomenih romana, koji pokušava da proširi ovaj bogati univerzum. Međutim, odmah kada pogledamo dužinu trajanja ove filmske ekranizacije i kada tome pridodamo da je film nekoliko puta vraćan na dosnimavanje, možemo tačno pretpostaviti da tu nešto ne štima i da Arcel i ekipa nisu u potpunosti ispoštovali autorovu viziju. Mračna Kula je inače trebalo da započne filmsku i televizijsku franšizu Kingovog istoimenog serijala, ali je to sada dovedeno u veliko pitanje. Kritika je imala samo po koju riječ hvale.

       Režiser Nikolaj Arcel nema problem da uspostavi problematičnog mladića i da nas natjera da se zapitamo da li su njegove halucinacije i snovi samo plod dječakovih psihičkih problema ili oni zaista postoje. Tranzicija iz užurbanog i prenatrpanog New Yorku u pustoši Međusvijeta je sasvim dobro odrađena, zahvaljujući dobrom poslu direktora fotografije, Rasmusa Videbæka. Naslovna kula je zapravo simbol nade koji štiti ljude od sila zla. Scene u Međusvijetu očigledno pripadaju žanru vesterna, uz ponešto naučne fantastike i nekoliko sasvim pristojnih horor scena. Nažalost Arcel i scenaristi ovog filma dosta žure i ne dozvoljavaju dječakovoj znatiželji da proradi. Dječaka sigurno interesuju još mnoga pitanja o ovom paralelnom univerzumu, baš kao i samu publiku ovog filma. Ekipa Mračne Kule nema dovoljno vještine i prisebnosti da bar pokuša da odgovori na njih. Apostrof filma je na solidnoj ali ipak predvidljivoj priči o revolverašu koji treba da povrati svoje samopouzdanje i suoči se sa kobnim protivnikom. Čim čujemo njegov moto znamo da će ga upravo ove rečenice "podići" u završnoj borbi filma. Završni obračun Revolveraša i Čovjeka U Crnom je vizuelno lijep ali dosta zbrzan. Treba istaknuti reference Mračne Kule sa ostalim Kingovim filmskim ekranizacijama, poput Kubrickovog Isijavanje ili Reinerovog Misery.

       Glumci su uradili više nego dobar posao i zbog toga je još veća šteta što i ostatak ove filmske ekipe nije bio na njihovom nivou. Tom Taylor je odlčan izbor za dječaka sa vizijama i po svemu sudeći viđaćemo ga u mnogim budućim filmovima. Matthew McConaughey i Idris Elba su takođe odlični i oni svakako predstavljaju najveće adute ovog filma.

       Mračna Kula predstavlja sasvim ugodnih 95 minuta i treba je preporučiti ljubiteljima fantazije i fantastike, kao i fanovima filmskih ekranizacija Stephena Kinga.

 


Preporuka sličnih filmova:


Datum recenzije: 27.08.2017. godine
Poster filma: By Source (WP:NFCC#4), Fair use, Link