MALE ŽENE (2019)

Izvorni naslov: Little Women
Žanr: Drama/ Romansa
Režija: Greta Gervig
Scenario: Greta Gervig
Bazirano na: Male žene, Greta Gervig
Producent: Ejmi Paskal, Deniz di Novi, Robin Svikord
Glumci: Serše Ronan, Ema Votson, Florens Pju, Elajza Skanlen, Lora Dern, Timoti Šalame, Meril Strip, Trejsi Lets, Bob Odenkirk, Džejms Norton, Luj Garel, Kris Kuper
Muzika: Alexandre Desplat
Kamera: Yorick Le Saux
Montaža: Nick Houy
Izdavačka kuća: Sony Pictures Releasing
Studio: Columbia Pictures, Regency Enterprises, Pascal Pictures
Trajanje: 2h 15min
Zemlja: SAD
Jezik: Engleski
Budžet: $40 miliona
Zarada: $206 miliona
Rejting: PG

  

       Film prati četri sestre Meg (Ema Votson), Jo (Serše Ronan), Ejmi (Florens Pju) i Bet Marč (Elajza Skanlen). Njihovo odrastanje početkom šezdesetih godina prošloga vijeka u Masačusetsu za vrijeme Američkog građanskog rata prožeto je različitim događajima. Majka Meri, koju igra fantastična Lora Dern, prikazuje požrtvovanu i moralnu ženu kao stub jedne zdrave porodice, dok je otac na ratištu. Meril Strip kao stroga i pravedna ujna Marč, koja svojim performansom dodatno uspjeva podgrijati atmosferu. Radnja filma polako klizi i vodi nas kroz različite faze života djevojaka, želja i odluka sa kojima se susreću, te uz sve to i očuvanje zajedništva i topline doma koja ih spaja.

       Male žene je film američke glumice i režiserke Grete Gervig (Bubamara). Iako poznatija po svojoj glumačkoj karijeri (Greenberg, Frances Ha, Džeki, Rimu s ljubavlju) Greta je uspjela da pokaže i svoje fenomenalne režiserske sposobnosti. Iako je ovo već sedma adaptacija popularnog romana Male žene, koji je napisala američka književnica Luiza Mej Alkot, film je ipak privukao dosta pažnje, slobodno možemo reći, daleko više od prethodnih adaptacija. Današnjoj publici je vjerovatno najpoznatija verzija izašla 90-ih godina prošloga vijeka, koju je režirala Australijanka Žilijan Armstrong (Moja briljantna karijera). Iako je Austrlijankda obavila neosporno dobar posao, blagu prednost dajemo verziji Grete Gervig. Njene Male žene su u svom svijetu jako velike i snažne žene, te je takav svaki njihov momenat sreće i tuge. Kao takve zaslužile su da njihove uloge igraju vanserijske glumačke ekipe, koja uspjevaju da na najbolji način dočaraju kompleksnu radnju, kao što je ova. Možemo reći da su Male žene jedan od rijetkih primjera kostimiranih drama koje se mogu svidjeti i onima koji bas nisu ljubitelji ovog žanra. Nažalost danas je prava rijetkost da film ima rejtig "PG", poput ovog, i da se bez problema može preporučiti svim lubiteljima sedme umjetnosti.

       Male žene je kvalitetna i dobro odglumljena ekranizacija popularne knjige, koju opet kažemo, možemo preporučiti svima.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 01.04.2020. godine
Poster filma: By

Little Women (2019 film).jpeg
By Source, Fair use, Link