LOGAN (2017)

Glumci: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Richard E. Grant, Boyd Holbrook, Stiven Merčent, Dafne Keen, Elizabeth Rodriguez

Režija: James Mangold

Scenario: Scott Frank, James Mangold, Michael Green

Žanr: Akcija/ Drama/ Naučna Fantastika

Trajanje: 2h 17min

Rejting: R

  

       2029. godine mutanti su na rubu istrebljenja zbog virusa koji je kreirao Transigen Project. Logan (Hugh Jackman) je znatno ostario jer ga adamantium u njegovom tijelu truje i usporava njegov oporavak. On i odbjegli mutant Caliban (Stephen Merchant) žive u napuštenoj topionici u Meksiku i tu se staraju o profesoru Charlesu Xavieru (Patrick Stewart). Profesor naime pati od neurodegenerativne bolesti zbog koje ponekad gubi kontrolu nad svojim telepatskim sposobnostima. Logan prihvata posao da preveze Gabrijelu (Elizabeth Rodriguez), medicinsku sestru iz Transigena i njenu mladu ćerku Lauru (Dafne Keen), u mjesto u Sjevernoj Dakota poznato kao "Raj". Transigen Project šalje svog kibernetički ojačanog šefa obezbjeđenja, Donalda Pierca (Boyd Holbrook), da im po svaku cijenu dovede Lauru. Logan je deseti dio X-Men serijala a ujedno i treći nastavak Wolverine serijala filmova, uz Wolverine i X-Men: Porjieklo Wolverina.

       Zahvaljujući Jamesu Mangoldu, X-Men serijal dobija svoju najmračniju i najdepresivniju filmsku verziju. Direktor fotografije John Mathieson i kompozitor Marco Beltrami koriste neovestern podžanr da naprave postapokaliptični ugođaj distopijske Amerike. Ovaj navodno završni dio spin-off trilogije se interesuje dvojicom ostarjelih ljudi koji trpe posljedice svojih alter-ego junaka. Ono što je isticalo i činilo posebnim Logana i profesora Xavieru sada prijeti da ih uništi. Materijal koji je od Wolverina napravio mašinu za ubijanje sada ozbiljno ugrožava njegov život, dok profesor više nije u mogućnosti da kontroliše svoje telekinetičke sposobnosti i predstavlja veliku opasnost za sve ljude oko sebe. Na Loganovoj šaci često vidimo krv i zaraslu kožu prouzrokovanu njegovim kandžama. Najmračnije stvari u filmu su ubačene između redova i mogu lako promaći onima koji ne paze.

       Loganovo putovanje je odrađeno sporijim tempom, uz doziran broj linija dijaloga. Većina razgovora između Logana, Laure i profesora završava svađom. Mangold uglavnom zna kad da prekine raspravu i započne akcijske scene. Kibernetičko ojačanje Transigenovog obezbjeđenja je efektan način da im se pruži šansa u borbi sa mutantima. Koreografija borbe je odlično odrađena, a same borbe su veoma brutalne i izazivaju strah gledaoca za život njihovih junaka. Kamera se ni malo ne trudi da sakrije Loganove smrtonosne ubode, naprotiv, često ih stavlja u prvi plan. Mangold i scenaristi Scott Frank i Michael Green, ostaju poprilično vijerni X-Men mitologiji, ali takođe znaju da uvedu nove likove u priču. Dobronamjerna porodica koju sreću na putu vodi baš onakav život kakav i oni priželjkuju za sebe. Gledaoci dobro pretpostavljaju ishod ovog putovanja ali film ni tu nije bez prijatnih iznenađenja. Ubacivanje X-Men stripova u film je veoma lijep detalj.

       Logan dosta duguje odličnim izvedbama svojih protagonista. Hugh Jackman je potonuo u lik ogorčenog Logana, dok Patrick Stewart nije ništa manje impresivan kao bolešljivi profesor. Boyd Holbrook i Richard E. Grant uspjevaju da se nose sa raspoloženim matorcima, mlada Dafne Keen se pokazala kao pravi izbor za problematičnu klinku, a svakako treba pohvaliti i Stephena Merchanta u ulozi nesretnog mutanta.

       Logan je veoma prijatno iznenađenje proizašlo iz ovog ustajalog filmskog serijala.

 


Preporuka sličnih filmova:


Datum recenzije: 06.03.2017. godine
Poster filma: By Source, Fair use, Link