LJUBAV I PRIJATELJSTVO (2016)

Glumci: Kate Beckinsale, Xavier Samuel, Emma Greenwell, Morfydd Clark, Jemma Redgrave, Tom Bennett, James Fleet, Justin Edwards, Jenn Murray, Stephen Fry, Chloe Sevigny

Režija: Whit Stillman

Scenario: Whit Stillman

Žanr: Komedija/ Drama/ Romansa

Trajanje: 1h 32min

Rejting: PG

  

       Krajem XVIII vijeka, udovica Susan Vernon (Kate Beckinsale) pokušava da nađe odgovarajućeg partnera za sebe i svoju ćerku jedinicu Fredericu (Morfydd Clark). Zajedno sa gospođom Cross (Kelly Campbell), odlazi u Churchill na imanje svog zeta Charlesa Vernona (Justin Edwards) i njegove žene Catherine DeCourcy Vernon (Emma Greenwell). Iako ga Catherine i njen brat Reginald DeCourcy (Xavier Samuel) upozoravaju na njenu reputaciju namiguše, Reginald ipak polako pada pod uticaj Susan. Kad njegov otac Sir Reginald DeCourcy (James Fleet) čuje za ovo, on dolazi u Churchill da odgovori Reginalda od ženidbe lady Susan. U međuvremenu Frederica upoznaje bogatog ali glupog Sir Jamesa Martina (Tom Bennett). Film je ekranizacija knjige Lady Susan, autorke Jane Austin ali ime posuđuje od njene druge knjige, Ljubav I Prijateljstvo.

       Ekipa filma Ljubav I Prijateljstvo pokazuje snalažljivost same protagonistkinje Susan. Većinu skromonog budžeta troše na kostime glavnih glumaca, za osvjetljenje prostorija koriste svjeće, dok direktor fotografije Richard Van Oosterhout neprimjetno forsira uske kadrove. Kad se tome doda i autentična muzika Marka Suozzoa, Džordžijanski period prosto oživljava na velikom platnu. Riječ je o vremenu kada su ljudi itekako držali do etike i kada je reputacija bila veoma važna i na njoj se radilo svakodnevno. Susanina potraga za budućim zetom je dobro odrađena i pokreće čitav niz nepredviđenih događaja sa iznenađujućim završetkom. Iako je zaista očigledno da je Whit Stillman napravio dobar posao, radnja filma djeluje pomalo zbijeno a sam kraj zbrzan i ne baš potpuno zadovoljavajući. A pokušaj predstavjanja mnogobrojnih likova kroz kratke animacije možda i nije baš najspretniji izbor. Ali s obzirom na skroman budžet i činjenicu da je riječ o ekranizaciji duge i kompleksne knjige, ekipa je odradila posao najbolje što je mogla.

       Kate Beckinsale uspijeva da šarmom prikrije prepredenost, ali najbolje scene su one u kojima je stjerana u ćošak i primorana da pokaže svoju ranjivu stranu. Odlično joj parira Tom Bennett kao simpatični ali ograničeni Sir James Martin. Treba pohvaliti i dobru minijaturu Stephena Fraja.

       Ljubav I Prijateljstvo je više nego dobra kostimirana drama.

 


Preporuka sličnih filmova:


Datum recenzije: 27.12.2016
Poster filma: By Source, Fair use, Link