KRV ZA KRV (1993)

Glumci: Jesse Borrego, Benjamin Bratt, Enrique Castillo, Damian Chapa, Delroy Lindo, Billy Bob Thornton

Režija: Taylor Hackford

Scenario: Jimmy Santiago Baca, Jeremy Iacone, Floyd Mutrux

Žanr: Kriminalistički/ Drama

Trajanje: 3h

Rejting: R

  

       Meksikanac Miklo Velka (Damian Chapa) odlazi da živi kod svoja dva rođaka Pacs Aguilara (Benjamin Bratt) i Cruza Candelarijs (Jesse Borrego), i ulazi u njihovu bandu Vatos Locos. Nakon incidenta sa suparničkom bandom Tres Puntos, u kojem je teško ranjen Cruz, policija hapsi Mikla i Pacoa. Miklo odlazi u San Quentin zatvor, Paco volontira u američkim marincima, kao alternativa za odsluženje zatvorske kazne, dok teško ranjeni Cruz nastavlja da se bavi slikarstvom.

       Taylor Hackford koristi epski format filma, da prikaže sudbinu trojice meksičko-američkih rođaka. Kroz tačno 180 minuta, Hackford i scenaristi Jimmy Santiago Baca, Jeremy Iacone i Floyd Mutrux, nam pokazuju dug i težak put trojice filmskih protagonista, počevši od vremena kada su bili lakomisleni članovi ulične bande. Ovaj period je prikazan sa osjećajem nostalgije i određenog vida bezbrižnosti. Incident sa suparničkom bandom je dobro iskorišten kao prekretnica, koja je po mnogo čemu odredila dalje sudbine trojice mladih ljudi. Postupci ovih mladića su nesvakidašnji, ali su nama servirani na takav način, da nam djeluju kao logičan slijed događaja. Policijska značka staje između dvojice dojučerašnje braće, dok Cruz svoje bolove pokušava da ublaži slikarstvom i narkoticima. Hackford uglavnom dobro prati ova tri različita životna puta, i zna kada ih treba ukrstiti, da bi dobio željeni emocionalni efekat. Ovdje mu dosta pomaže dobra muzička podloga Billa Contija. Hackford i trojica scenarista vješto ubacuju nove likove i granaju ovu priču o odrastanju, na zatvorsku dramu, a takođe pokazuju sve neprilike meksičkog umjetnika. Interesantno je vidjeti tretman talentovanog meksičkog umjetnika od strane zastupnika eminentnih umjetničkih galerija. Centralna figura filma je svakako Miklo, koji buran zatvorski period, pun zatvorskih nemira i protesta, zamjenjuje sa takođe teškim životom nakon zatvora. Treba apostrofirari scenu u kojoj Miklov poslodavac pokušava da ga prevari, za njegov teško stečen novac. Tri zatvoreničke bande u filmu su očigledno bazirane na stvarnim mafijaškim redovima. La Onda predstavlja notornu meksičku mafiju, koja je od svog osnivanja, krajem 50-ih godina prošloga vijeka, odgovorna za mnoge ilegalne aktivnosti. Autorima ovog filma nije pala koncentracija i završavaju ovu epsku sagu na zanimljiv i adekvatan način.

       Damian Chapa, Jesse Borrego i Benjamin Bratt su odličan izbor za trojicu rođaka, koje sudbina šalje različitim putevima. Dok je Benjamin Bratt kasnije napravio veoma dobru karijeru u Holivudu, Borrego i Chapa nisu bili te sreće. Scenaristički materijal koji su oni dobijali jednostavno im nije omogućavao da pokažu svoje glumačke vještine. Treba pohvaliti Delroja Linda i Vinga Rhamesa, a interesantno je vidjeti Billija Boba Thorntona i Dannija Treju. Trejo je služio kaznu baš u zatvoru San Quentin, prije nego što je postao glumac.

       Krv Za Krv nije savršen film ali ga svavako treba preporučiti fanovima epskih kriminalističkih priča.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 06.06.2017. godine
Poster filma: By Source, Fair use, Link