KRALJ KUGLANJA (1996)

Glumci: Woody Harrelson, Randy Quaid, Vanessa Angel, Bill Murray

Režija: Peter I Bobby Farrelly

Scenario: Barry Fanaro, Mort Nathan

Žanr: Komedija/ Sportski

Trajanje: 1h 53min

Rejting: PG-13

  

       Bivši veliki šampion u kuglanju Roy Munson (Woody Harrelson), upoznaje mladog i talentovanog amiša Ishmaela Boorga (Randy Quaid), i postaje njegov menadžer. Royu i Ismaelu se pridružuje Claudia (Vanessa Angel), i oni odlaze na turnir u kuglanju. Roy na turniru sreće svog velikog suparnika, Erniija McCrackena (Bill Murray).

       Nakon veoma uspješne komedije Glup I Gluplji, američki režiseri i scenaristi Bobby i Peter Farrelly, su se odlučili da ismiju sve filmove u kojima okorjeli veteran pokušava da od mladog i neiskusnog sportiste, napravi velikog šampiona. Iskusni veteran i bivši šampion je nesretni alkoholičar, po čijem imenu je izmišljeno novo ime za baksuzluk, dok je mladi talenat zelen kao trava. Veoma je zabavan odgovor koji bivša velika zvijezda Roy Munson, upućuje jednom novinaru. Naime na pitanje gdje je bio sve ove godine, on kratko i jednostavno odgovara da je pio. Braći Farrelly ovo nije dovoljno pa su između ostalog odlučili da se narugaju Weirovom Svjedoku, u kojem se policajac kojeg igra Harrison Ford, bježi od mafijaša i sakriva se kod amiša. Turnir u kuglanju nudi dosta komičnih scena u kojima Ernie McCracken ismijava nesretnog Munsona. Humor braće Farrelly je ponekad vulgaran i neće se dopasti svima. To se prije svega odnosi na scene ruganja Nicholsovom Diplomcu i Jordanovoj Igri Plakanja.

       Gluma u filmu je daleko iznad glume u prosječnim američkim komedijama. Woody Harrelson odlično skida jednog pravog "Munsona", Bill Murray pruža jednu nezaboravnu komičnu rolu, Vanessa Angel uljepšava svaku scenu u kojoj se nađe, a veoma dobar je i Randy Quaid.

       Kralj Kuglanja je diskutabilno jedna od najpotcjenjenijih komedija, 90-ih godina prošloga vijeka.

 


Preporuka sličnih komedija:
Datum recenzije: 06.06.2017. godine
Poster filma: Fair use, Link