KRALJ ARTHUR: LEGENDA O MAČU (2017)

Glumci: Charlie Hunnam, Àstrid Bergès-Frisbey, Djimon Hounsou, Aidan Gillen, Jude Law, Eric Bana

Režija: Guy Ritchie

Scenario: Joby Harold, Guy Ritchie, Lionel Wigram

Žanr: Akcija/ Avantura/ Drama

Trajanje: 2h 06min

Rejting: PG-13

  

       Kralj Uther Pendragon (Eric Bana) spašava Kamelot od napada opasnog vorloka Mordreda. Uthera ubija njegov sopstveni brat Vortigern (Jude Law), koji je žrtvovao svoju ženu Elsu (Katie McGrath) kako bi postao demonski vitez i zasjeo na tron. Utherov sin Arthur (Charlie Hunnam) ostaje živ i nakon mnogo godina on pokušava da povrati očevu krunu. U ovom pohodu mu pomažu Mejdž (Àstrid Bergès-Frisbey), Sir Bedivere (Djimon Hounsou) i strelac Goosefat Bill (Aidan Gillen).

       Britanski režiser, producent i scenarista Guy Ritchie je zadužio žanr kriminalističkog filma, sa nekoliko veoma zanimljivih naslova poput Snatch - Svinje I Dijamanti i Dvije Čađave Dvocjevke. Ritchie je sa još nekoliko narednih filmova ostao u istom žanru da bi se zatim oprobao i u detektivskim i špijunskim pričama, Sherlock Holmes, Sherlock Holmes: Igra Sjenki i Šifra U.N.C.L.E.. Uspjeh ovih filmova mu je dao samopouzdanja da se dohvati srednovjekovnog mita o legendarnom maču, Ekskaliburu.

       Guy Ritchie se dobro snalazi u brzim i dinamičnim scenama, poput mačevalačke borbe prsa u prsa ili ubrzane scene Arthurovog odrastanja, ali je pitanje koliko dinamika ovih scena odgovara jednoj ovakvoj filmskoj temi. Borbe su relativno zabavne, a direktor fotografije John Mathieson više ne zna kud će sa kamerom da bi usrećio britanskog režisera i da bi kadrovi bili što je moguće atraktivniji. Dinamici borbe pomaže i dobra muzička podloga Daniela Pembertona. Ritchie se naravno satra da film začini brzim dijalozima i cool prjetnjama i uzrečicama. Scenaristi Joby Harold i Lionel Wigram prave mnoge izmjene na originalnu priču ali se ne može reći da zaslužuju naročite pohvale. Sama scena Arthurovog izvlačenja mača iz kamena nema željeni efekat i djeluje kao da je došla prerano. Ovoj sceni ne pomaže ni pojava britanske fudbalske zvijezde Davida Beckhama. Kralj Arthur: Legenda O Maču sadrži dosta elemenata fantastike, što je rijetkost za ovog britanskog režisera. Treba istaknuti neobičnu ali veoma zanimljivu scenu Arturovog razgovora sa vodenim stvorenjima i susret naslovnog junaka filma sa džinovskom zmijom. Ova scena svakako dosta podsjeća na Milliusovog Conana Varvarina. Kralj Arthur: Legenda O Maču je dobio još cijeli niz zamjerki. Kritika je zamjerila nedostatak kvalitetnih ženskih likova, izuzev magea, a svako poređenje sa Boormanovim Ekskaliburom je porazno po Guya Ritchija. Završni obračun je Ritchijeva verzija borbe Davida I Golijata, i na trenutke podsjeća na hack and slash makljaže iz video-igara.

       Glumcima ovog filma se ne može dosta toga zamjeriti. Charlie Hunnam je vrlo dobro odigrao naslovnog junaka filma, isto kao što je Jude Law skinuo kralja Vortigerna. Treba pohvaliti Àstrid Bergès-Frisbey, Djimona Hounsoua, Aidana Gillena i Erica Banu.

       Kralj Arthur: Legenda O Maču se svakako može pogledati iako predstavlja svojevrsno razočarenje.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 03.09.2017. godine
Poster filma: By Source (WP:NFCC#4), Fair use, Link