KATANAC ZA BOL (2008)

Glumci: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Christian Camargo, Ralph Fiennes, David Morse, Guy Pearce

Režija: Kathryn Bigelow

Scenario: Mark Boal

Žanr: Drama/ Istorijski/ Triler

Trajanje: 2h 11min

Rejting: R

  

       Vodnik prve klase William James (Jeremy Renner), bivši američki vojni rendžer, dolazi na mjesto vođe EOD jedinice, američke deminerske vojne jedinice, u Iraku. Na tom mjestu je zamjenio vodnika Matthewa Thompsona (Guy Pearce). U njegovom timu su još vodnik J.T. Sanborn (Anthony Mackie) i specijalista Owen Eldridge (Brian Geraghty). Jamesovo neprimjereno ponašanje ga dovodi u sukob sa njihovim vojnim vođom (Ralph Fiennes). Jamesov tim hvata dvojicu traženih iračkih zarobljenika i time izloži svoj život velikoj opasnosti.

       Katanac Za Bol je svakako ispisao lijepu stranicu filmske istorije. Pored velikog broja nagrada, uključujući i oskara u kategoriji za najbolji film, režiserka filma Kathryn Bigelow je postala prva žena koja je dobila oskara u kategoriji najboljeg režisera, kojeg dodjeljuje američka filmska akademija. Ova amerikanka nije stala ovdje, već je nastavila da snima odvažne i provokativne ratne filmove, poput 00:30 - Tajna Operacija. Zlobnici su vijest o prvoj ženi nagrađenoj sa oskarom, dočekali sa zamjerkom, da Katancu Za Bol upravo nedostaje ženskih likova.

       Katanac Za Bol započinje rečenicom "Žar borbe je snažan i često smrtonosno zavistan, jer rat je droga". Ovaj citat je preuzet iz knjige Chris Hedgesa, Rat Je Sila Koja Nam Daje Smisao, i on se odlično uklapa u tematiku filma. Chris Hedges je, inače, novinar i ratni dopisnik New York Timesa. Scenario za film Katanac Za Bol je napisao Mark Boal, honorarni novinar koji je pratio američku EOD jedinicu, tokom rata u Iraku 2004. godine. Boal se dobro upoznao sa uobičajenim dnevnim aktivnostima američkih vojnika i zahvaljujući njegovom iskustvu, Katanac Za Bol odiše realizmom. Svakodnevnica američkih vojnika u Iraku je lukavo prikazana na monoton način, da bi kasnija akcija djelovala poput običnog izgovora za razbijanje dosade. Režiserka Kathryn Bigelow, koja je već ekranizivala Boalov rad, kratkom televizijskom serijom Inside, se ovdje interesuje psihologijom deminera, tačnije šta je to što ih tjera ka životno opasnim situacijama. Snimanje na lokaciji užarenog Tunisa se dobro poklopilo sa tematkom filma, a kamera Barrija Ackroyda ne ispušta iz vida vodnika Jamesa, dok se on približava eksplozivu, kojeg treba da sigurno razmontira. Svjesni smo da život ovih vojnika visi o konci i da svaki sekund može da im se dogodi fatalan pad koncentracije. Preznojeni James u jednom trenutku čak skida svoje zaštitno odjelo kako bi razoružao eksploziv. Bigelow vješto ubacuje scenu svađe između trojice alkoholisanih ratnih drugova, a mi polako shvatamo intrigantnu poruku ove talentovane režiserke, koja se nadovezuje na početni citat filma. Protagonista ovog filma treba ovaj vid opasnosti, da bi se osjećao živim. Može se reći da je ratni sukob dao, ljudima poput vodnika Williama James, svojevrsnu svrhu ali isto tako, rat je ove ljude sistematski uništio. Treba još istaknuti dobru muzičku podlogu Marca Beltramija i Bucka Sandersa.

       Kathryn Bigelow je napravila još jedan dobar potez, odabirom nepoznatih glumaca. Po njenim riječima, nedostatak poznatih glumaca donosi osjećaj nepredvidivosti kod gledaoca. Jeremy Renner je odličan u ulozi problematičnog deminera, iako se ovaj glumac proslavio ovom ulogom i postao širom svijeta poznato lice. Time je tako reći onemogućio već pomenuti osjećaj nepredvidivosti kod današnjih gledaoca. Renneru dobro pariraju raspoloženi Anthony Mackie i Brian Geraghty. Veoma kvalitetne epizode su pružili Guy Pearce i Ralph Fiennes.

       Katanac Za Bol je jedan od najkvalitetnijih američkih ratnih filmova snimljenih u novije vrijeme.

 


Preporuka još sličnih filmova:
Datum recenzije: 17.06.2017. godine
Poster filma: Link