KAD JAGANJCI UTIHNU (1991)

Glumci: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Ted Levine

Režija: Jonathan Demme

Scenario: Ted Tally

Žanr: Kriminalistički/ Drama/ Triler

Trajanje: 1h 58min

Rejting: R

  

       Specijalni agent FBI, Jack Crawford (Scott Glenn), šalje pripravnicu FBI Akademije, Clarice Starling (Jodie Foster), da obavi intervju sa kanibalističkim serijskim ubicom, doktorom Hannibalom Lecterom (Anthony Hopkins). Jack se nada da će zloglasni doktor pružiti korisne informacije, koje će im pomoći prilikom potrage za serijskim ubicom "Buffalo Bill" (Ted Levine). Clarice odlazi kod upravnika psihijatrijske ustanove za kriminalne osobe, Fredericka Chiltona (Anthony Heald), koji je upućuje prema ćeliji doktora Hannibala Lectera. Kad Jaganjci Utihnu je ekranizacija istoimene knjige Thomasa Harrisa.

       Režiser Jonathan Demme brzo i veoma učinkovito gradi jezivu atmosferu oko svoje otuđene i uplašene protagonistkinje. Clarice Starling je nesikusna FBI kadetkinja, pred kojom je izuzetno težak zadatak i koja djeluje da ima iste šanse za preživljavanje, kao i jaganjci poslati na klanje. Scena upoznavanja između nje i zloglasnog doktora, Hanniballa Lectera, je odlična demonstracija Demmeovog zavidnog talenta. Kamera Taka Fujimota, prati Clarice dok ona plašljivo prolazi pored poremećenih zatvorenika, da bi dobila varljivo trenutno olakšanje kod najopasnijeg zatvorenika od svih, Hannibala Lectora. Ovaj manipulativni i izuzetno inteligentni psihopata je odličan poznavalac ljudske psihe, koji se polako zavlači pod njenu kožu, hraneći se njenim najskrivenijim strahovima. Odličan scenario Tedda Tallija je pun veoma kvalitetnog dijaloga i na uvjerljiv i prizeman način nam prikazuje njihov kompleksan odnos. Za razliku od izopačenog Buffalo Billa, Hannibal Lecter ima profinjen ukus i naizgled lijepe manire, koji zbunjuju publiku i dobijaju njegovu naklonost. Demme se lukavo odlučio za stakleni zid i publika gubi osjećaj zaštite, koji nude zatvorske šipke.

       Hanniballovi motivi nisu odmah jasni i Claricina istraga je vodi na razna i nepredvidljiva mjesta. Demme maestralno gradi napetost istrage i publika je primorana da za to vrijeme nervozno kida svoje zanoktice. Željno očekivani ishod, rijetko kad nudi olakšavajući osjećaj, već naprotiv šokantan i duboko uznemirujući osjećaj, koji će dugo ostati u podsvjesti gledaoca. Strah koji Clarice konstantno osjeća, popraćen odličnom muzičkom podlogom Howarda Shorea, ne samo što drži cjelinu filma na okupu, već i čini njenu kasniju hrabrost uvjerljivom. Pored svih ovih muka, ona se još mora pomučiti da uspostavi reputaciju pred muškim kolegama. Odličan primjer je scena gdje povišenim tonom pokušava da sakrije sopstveni strah i izda naređenje letargičnoj grupi muških policajaca. Prinuđena je da im ponovi naređenje, nakon što se oni ogluše na prvo. Čahure kukaca koje inspektori pronalaze u tjelima Billovih žrtava, se odlično uklapaju u generalnu metaforu filma. Završni obračun filma takođe zaslužuje sve pohvale.

       Gluma u filmu je izvanredna. Jodie Foster je oduševila svojom izvedbom hrabre mlade policajke. Anthony Hopkins je briljantan kao genijalni, ali bolesni doktor. Glumac je dobro prostudirao za ovu ulogu i pokazao kako na najbolji mogući način iskoristiti malo vremena na filmu. Hannibal Lecter je sa pravom postao sinonim za kvalitetnog filmskog negativca. Značajan dio posla je obavio Ted Levine, svojim impresivnom izvedbom poremećenog ubice. Treba pohvaliti još Scotta Glenna, Anthonija Healda i Diane Baker u ulozi američke senatorke Ruth Martin.

       Kad Jaganjci Utihnu je jedan od najboljih horor-trilera 90-ih godina prošloga vijeka.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 05.05.2017. godine
Poster filma: By Source, Fair use, Link