IZGUBLJENI KRALJ (2018)

Izvorni naslov: Outlaw King
Žanr: Akcija/ Biografija/ Drama
Režija: Dejvid Makenzi
Scenario: Bash Doran, Dejvid Makenzi, James MacInnes
Producent: Bil Anger, Samjuel Hadida
Glumci: Kris Pajn, Aron Tejlor-Džonson, Florence Pugh, Billy Howle, Sam Spruell, Tony Curran, Callan Mulvey, James Cosmo, Stephen Dillane
Muzika: Grej Dogs
Kamera: Beri Akrojd
Montaža: Džejk Roberts
Izdavačka kuća: Netfliks
Studio: Sigma Films, Anonymous Content
Trajanje: 2h 1min
Zemlja: Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD
Jezik: Engleski
Budžet: $120 miliona
Rejting: R

  

       Izgubljeni kralj je Netfliksov biografski film o Škotskom nacionalnom heroju i kralju Robertu Brusu. Radnja filma više-manje počinje tamo gdje se završava kultni film Mel Gibsona Hrabro srce. Režiser Dejvid Makenzi (Savršen osjećaj, Po cjenu života) je na neobično interesantan način ukomponovao nastavak radnje legendarnog filma Mela Gibsona sa glumcima koji su se proslavili u hvaljenoj seriji Igra prijestola (GoT), te je na ove dvije komponente pobrao simpatije mnogih fanova ovog žanra kinematografije.

       Ova istorijsko-akcijska drama kreće kada Robert Brus (Kris Pajn) i njegov otac, zajedno sa drugim škotskim plemićima potpisuju kapitulaciju Škotske, tj. prihvataju vlast engleskog kralja Edvarda I Dugonogog (inače unuka kralja Džona bez zemlje, neprijatelja Robina Huda) nakon sloma ustanka Vilijama Volasa (Mel Gibson u Hrabrom srcu). Radi osiguravanja mira, Edvard I (Stefan Dilejn/GoT) nalaže vjenčanje Brusa sa Elizabetom, ćerkom svoga vojskovođe koju glumi Florens Pug (Putnik), te nakon vjenčanja ovaj par otpočinje miran život na posjedima porodice Brus. Ali okrutnost engleske vlasti i smaknuće Vilijama Volasa natjeraju plemića Roberta Brusa da zajedno sa svojim odanim ljudima pokrenu pobunu protiv svog patrona, okrutnog Edvarda I. Da bi privolio Škote da mu se pridruže, a kao jedan od pretedenata na škotski tron, proglašava se kraljem Robertom i kreće u rat protiv Engleske. Međutim nakon početnih poreza, shvata da njegova vizija o nezavisnosti Škotske je opasan i vrlo težak posao, te kreće na drugačiji način borbe.

       Režiser Dejvid Makenzi je na jako dobar i realan način prikazao početak vladavine kralja Roberta Brusa, odnosno prve tri godine vlasti (1304-1307), i ovaj film se može smatrati kao jedan od najuvjerodostojnih u odnosu na istorijske činjenice i upoređujući ga sa ostalim istorijskim filmovima snimljenih u proteklih nekoliko godina. Što se tiče samog kastinga, utisci su podijeljeni. Kris Pajn je jako dobro iznio glavnu ulogu u ovom filmu kao kralj Robert te njegov izgled srednjovjekovnog junaka i škotski akcenat su za svaku pohvalu. Međuitim, koliko je Kris kao kralj Robert dobar, toliko je Stefan Dilejn podbacio kao Edvard I. Rola Patrika Mekguna u Hrabrom srcu je neuporedivo bolja i upečatljivija kao najvećeg engleskog kralja iz dinastije Plantagenet, nego Dilejnova koji nije na pravi način prikazao snagu i harizmu koju je ovaj vladar imao, zbog kojeg ga je i istorija zapamtila nadimkom „Malj za Škote“. Takođe, simpatično je spomenuti da da je kao otac glavnog junaka, Roberta Brusa seniora nastupio škotski glumac Džejms Kozmo, koji je imao zapaženu ulogu u Hrabrom srcu kao jedan od najodanijh boraca Vilijama Volasa, Kambela i koji je isto glumio u seriji GoT kao komadanta Noćne straže, Mormonta. Veliki plus za ovaj film je fotografija, za koju je bio zadužen Beri Akrojd. Sama prva scena, koja traje nekoliko minuta je fantastična i dobar dokaz koliko je Netfliks uložio u ovaj film. U samo toj prvoj sceni ima ogroban broj likova, dijaloga, borbe, a koja se završava spektakularnim aktiviranjem katapulta „Ratni vuk“ koji je zaista Edvard I koristio u opsadi Edinburga i kojeg je istorija zapamtila kao najveće srednjovjekovno oružije koje je u dijelovima prevozilo 22 volovske zaprege. Pored toga, sve pohvale idu i glavnoj dizajnerici kostima Džejn Petri koja je na uvjerljiv i živopisan način prikazala odjeću i nošnju oba dvora, kao i odjeću, oruđe i oružje seljaka, radnika i vojnika, Treba napomenutio i to da se u filmu, vjerovali ili ne, ne pojavljuje niti jedan jedini kilt, što je takođe istorijski tačno. U filmu, kao sporednu, pratimo priču o Džejmsu Daglasu, kojeg vrlo, vrlo dobro glumi Aron-Tejlor Džonson. Daglas je osramoćeni i osiromašeni sin ubijenog oca, koji se pridružuje pokretu Roberta Brusa, te postaje njegov najbolji ratnik koji je ostao zapamćen i do današnjih dana kao Crni Daglas, rodonačelnik kasnije moćnog klana Daglasa. Mora se napomenuti da film nije za one sa slabijim želucem, jer neke scene borbe su zaista brutalne. Scena izvršenja smrtne kazne nad jednim od pobunjenika je toliko brutalna, da podsjeti na neki horor, a ne na istorijsku dramu. I sama završna scena borbe je prilično netačna i nerealna što baca pomalo sjenku na krajnji utisak filma, i na tom detalju se vidi da je režiser htio ostaviti svoj pečat, odnosno osloboditi umjetničku kreaciju i slobodu mjenjajući istorijske činjenice, što i nije baš najbolje ispalo. Ipak, film treba pogledati i uživati u njegovim nesumnjivim kvalitetima, ali ipak ne očekivati previše.

       Izgubljeni kralj je kada se sve sabere i oduzme jako dobar film, ali ipak za klasu lošiji od Hrabrog srca. Oni koji vole istorijske filmove neće ostati razočarani, a ali ipak gledalac neće osjetiti onu emociju i povezanost sa glavnim junakom, kao što to treba da bude kad su u pitanju biografske drame koje prikazuju borbu pravde i nepravde, odnosno borbu slabijeg i jačeg.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 04.05.2020. godine
Poster filma: By Source (WP:NFCC#4), Fair use, Link