IZDAJA (2011)

Glumci: Matt Damon, Julia Stiles, Alicia Vikander, Vincent Cassel, Riz Ahmed, Tommy Lee Jones

Režija: Steven Soderbergh

Scenario: Lem Dobbs

Žanr: Akcija/ Triler

Trajanje: 1h 33min

Rejting: R

  

       Bivši marinac Mallory Kane (Gina Carano) odlazi na sastanak sa Aaronom (Channing Tatum). Nakon što njihovu tuču prekine mušterija u restoranu, Scott (Michael Angarano), Malory pod prijetnjom, uzima Scottov auto i odlazi zajedno sa njim. Mallory saopštava Scottu da ona i Aron rade za kompaiju koja ubija ljude. Sedmicu dana prije, direktor ove firme i momak od Malory, Kenneth (Ewan McGregor), je prisustvovao sastanku koji je ogranizovao vladin agent Coblenz (Michael Douglas). Kennethova firma je unajmljena da spasi Jianga (Anthony Brandon Wong), kojeg su držali kao taoca u Barseloni. Na sastanku je bio i Coblenzov kontakt u Španiji, Rodrigo (Antonio Banderas).

       Režiser filma Steven Soderbergh krije mnoge informacije od svojih gledaoca, da bi što bolje razmjeli lik protagonistkinje ovog filma, Malory. Soderbergh dozvoljava da vidimo samo onoliko koliko ona zna, a primjenjuje svoje impresivne montažerske vještine, da postepeno popuni nepoznate dijelove priče. Interesantno je vidjeti kako vješto kombinuje flešbek sekvence sa naturalističkim scenama borbe između Malory i Arona. Izdaja takođe uvjerljivo pokazuje kako se nedužan čovjek, može naći u neprilici, samo zato što se u pogrešno vrijeme našao na pogrešnom mjestu. Režiser koristi zanimljive uglove snimanja kamerom, da prikrije skromne glumačke domete svoje glavne glumice, UFC borca, Gine Carano, i da apostrofira njenu fizičku pripremljenost. Soderbergh u više navrata upozorava svoje muške filmske protagoniste, da na Malory ne trebaju gledati kao na nezaštićenu i krhku ženu. Scene borbe između nje i muških atentatora koji žele da je ubiju, djeluju uvjerljivo. Malory je izuzetno sposobna ženska heroina, a njena osveta je puna neočekivanih situacija i dobro ubačnih novih filmskih aktera.

       Gina Carano je pristojno odradila svoj dio posla, ponajviše zahvaljujući svojoj impozantnoj fizičkoj građi. Glumica je tokom priprema za ovu ulogu, odradila intenzivan taktički trening sa bivšim izraelskim borcem specijalne jedinice, Aaronom Cohenom. Ostatak glumačke postave je više nego dobro obavio svoje radne zadatke. Redom Channing Tatum, Michael Angarano, Ewan McGregor, Antonio Banderas, Michael Douglas, Michael Fassbender i Bill Paxton daju veoma kvalitetna glumačke izvedbe.

       Izdaja je vrlo dobar akcioni triler, čiji režiser uspjeva da nadmaši skromne mogućnosti svoje glavne protagoniatkinje. Nažalost ovaj film se neopravdano našao u sjenci drugih razvikanih holivudskih akcijada.

 


Preporuka sličnih filmova:

Datum recenzije: 07.06.2017. godine
Poster filma: By Source, Fair use, Link